SAD

Otpušteni ili dali otkaz: Iz Bijele kuće u godini dana otišlo 18 dužnosnika

Dnevnik.hr/Agencije

13.3.2018

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) danas je otpustio državnog sekretara Reksa Tilersona (Rex Tillerson). 

Od preuzimanja dužnosti, do danas, iz Bijele kuće otpušteno je ili samo dalo otkaz 18 dužnosnika, uključujući i Tilersona, što je rekord. 

Ovo je 18 članova Trampove administracije, koji su otpušteni u proteklih godinu dana:

Sali Jets (Sally Yates), 30. januar 2017. - Tramp je otpustio vršiteljicu dužnosti državnog branioca, uglavnom zbog njenog protivljenja njegovoj imigracijskoj politici.

Majkl Flin (Michael Fynn), 13. februar 2017. - Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost podnio je ostavku nakon samo 23 dana na dužnosti. Priznao je da je "nenamjerno" dao "nepotpune informacije" o svojoj komunikaciji s bivšim ruskim ambasadorom Sergejem Kisljakom.

Keti Valš (Katie Walsh), 30. marta- Šef osoblja u Bijeloj kući Rins Pribus (Reince Priebus) identificirao je ovu službenicu kao izvor curenja informacija u javnost i dao joj otkaz.

Džejms Komej (James Comey), 9. maja - Tramp je dao otkaz šefu FBI-a i kasnije je izjavio da ga je mjesecima planirao otpustiti. Demokrate u Kongresu optužili su Bijelu kuću da pokušava omesti istrage FBI-ja o upletenosti Rusije u američke izbore i vezama s Trampovom kampanjom.

Majk Dubke (Mike Dubke), 30. maja - Direktor za komunikacije Bijele kuće podnio je ostavku nakon samo tri mjeseca na dužnosti.

Valter Šaub (Walter Shaub), 6. jula - Čelnik vladinog etičkog ureda dao je ostavku nakon mjeseci sukoba s Bijelom kućom zbog Trampovih finansjskih kontroverzi.

Mark Koralo (CORALLO), 20. jula - Portparol pravnog tima koji je zastupao Trampa u vezi navoda o dosluhu s Rusijom na američkim izborima podnio je ostavku, a isto je učinio još jedan branilac - Mark Kasovic (Kasowitz).

Šon Spajser (Sean Spicer), 21. jula - Portparol Bijele kuće otišao je kada je Tramp imenovao Antonija Skaramučija (Anthony Scaramucci) na dužnost direktora za komunikacije.

Majkl Šort (Michael Short), 25. jula - Zamjenik portparola Bijele kuće također je dao ostavku.

Rins Pribus (Reince Priebus), 28. jula - Šef Trampovog osoblja podnio je ostavku i demantirao da je predsjednik tražio da ode. Kazao je da će "uvijek biti Trampov fan".

Entoni Skaramuči (Anthony Scaramucci), 31. jula - Bivši bankar s Wall Streeta izdržao je samo 10 dana na dužnosti direktora za komunikacije. Potjeran je nakon što je izvrijeđao svoje kolege u razgovoru s novinarom New Yorkera. Skaramuči je navodno rekao za Pribusa da je "paranoidni šizofrenik" i ismijavao je tadašnjeg glavnog Trampovog stratega Stivena Benona (Stephen Bannon).

Stiven Benon (Stephen Bannon), 18. augusta - Benon je pao žrtvom unutrašnjih sukoba u Bijeloj kući i ne zna se tačno je li podnio ostavku ili je otpušten s obzirom na različite izvještaje. U intervjuu za American Prospect, Benon je kritizirao dužnosnike ministarstva odbrane i Stejt departmenta i izgleda da je potkopao Trampovu strategiju vezano za prijetnju balističkim raketama koju predstavlja Sjeverna Koreja.

Tom Prajs (Price), 29. septembra - Ministar zdravstva i socijalne zaštite podnio je ostavku zbog umiješanosti u aferu privatnog korištenja čarterskih letova za obavljanje vladinih poslova..

Rob Porter, 7. februara 2018. - Tajnik za Trampovu korespondenciju podnio je ostavku nakon navoda o nasilju u porodici, koje su iznijele njegove dvije bivše supruge i poteškoća koje su ti navodi prouzročili u pogledu sigurnosnog odobrenja visokog nivoa koje mu je bilo potrebno za obavljanje posla. Porter je bio zadužen za propuštanje dokumentacije do američkog predsjednika, uključujući tajne dokumente, i njegov raspored.

Dejvid Sorensen (David Sorensen), 9. februara - Još jedan službenik Bijele kuće, koji je bio zadužen za pisanje govora, podnio je ostavku zbog navoda o nasilju u porodici i to dva dana nakon Portera.

Houp Hiks (Hope Hicks), 28. februara - Direktorica za komunikacije Bijele kuće objavila je ostavku dan nakon svjedočenja pred kongresnim odborom koji provodi istragu o miješanju Rusije u američke predsjedničke izbore 2016. Hiks (29) je u svom svjedočenju priznala da je govorila neistine tokom rada za Bijelu kuću, ali je ustvrdila da nikada nije lagala o važnim pitanjima. Prema novinskim izvještajima, bila je u vezi s Porterom.

Geri Kon (Gary Cohn), 6. marta - Trampov glavni ekonomski savjetnik i čelnik Nacionalnog ekonomskog vijeća podnio je ostavku zbog neslaganja s Trampovom odlukom o uvođenju visokih carina na uvoz čelika i aluminija.

Reks Tilerson (Rex Tillerson), 13. marta - Smjena Reksa Tilersona dosad je najveća promjena u Trampovoj administraciji, a očekivala se još od oktobra, kada su na površine izbile nesuglasice između njih dvojice. Tada je, navodno, Tilerson Trampa nazvao "kretenom". Tramp je javno nekoliko puta potkopao nekoliko Tilersonovih diplomatskih incijativa, a svog državnog sekretra prošle sedmice nije niti obavijestio da prihvata sastanak sa sjevernokorejskim diktatorom Kim Jong-unom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.