EU INTEGRACIJE

Junker: Nema fiksnih rokova za zapadni Balkan, suština ispred brzine

AFP

Blic.rs

13.3.2018

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker (Jean-Claude Juncker) kaže da za zemlje zapadnog Balkana nema fiksnih datuma niti krajnjih rokova kada je u pitanju pristupanje EU.

- Neće biti ubrzanog puta, a suština će biti pretpostavljena brzini - poručio je Junker. 

Predsjednik Evropske komisije poručio je u svom obraćanju Evropskom parlamentu u Strazburu da se nedavno vratio sa svoje "balkanske turneje", koja će prema njegovim riječima, biti "za pamćenje" iz više razloga.

- Ono što me je najviše dotaklo jeste strast i ubjeđenje u EU. To mi je dalo novi osjećaj vjere i nade da ako je tako dramtičan region kao što je zapadni Balkan odlučio da se reformiše od početka do kraja kako bi se približio našoj Uniji, onda to mora da znači da smo mi Unija koja je vrijedna da se bude njen dio - izjavio je Junker na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta. 

Kako je rekao, jasno je da on zapadni Balkan vidi u Evropskoj uniji mnogo više nego što je to slučaj unutar same Unije i poželio da "istu vjeru u Uniju" pokaže i 27 država članica.

Predsjednik Evropske komisije kaže da je još mnogo posla ostalo da se uradi u regionu, posebno naglasivši neophodnost rješavanja bilateralnih konflikata, postizanje većeg jedinstva, ali i provođenje reformi u oblasti vladavine prava, osnovnih prava i vrijednosti. 

- Rekao sam svim liderima da neće biti ubrzanog puta, da će suština biti pretpostavljena brzini, a da će svaki slučaj biti vrjednovan po sopstvenim dostignućima, bez fiksnih datuma i krajnjih rokova - naglasio je Junker.

Junker kaže da se s turneje po zapadnom Balkanu vratio sa "više vjere nego ikada" da je u pitanju zajednička budućnost, pomirenje zajedničke historije i geografije i da je vrijeme da se fokus stavi na građenje jače, demokratskije i ujedinjene EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.