ENGLESKA

Putinov kritičar pronađen mrtav u Londonu

Index.hr

14.3.2018

Građanin Rusije koji je dobio azil u Velikoj Britaniji, Nikolaj Gluškov, pronađen je mrtav u svojoj kući u Londonu.

Gluškovljevo tijelo pronašli su sinoć porodica i prijatelji, javlja "The Guardian".

Uzrok smrti ovog 68-godišnjaka za sada nije poznat. Jedan od njegovih prijatelja, novinski urednik Damian Kudrijavcev, objavio je vijest na svojoj Facebook stranici. 

Londonska policija saopćila je kako istragu o njegovoj smrti vodi protuteroristička jedinica ''kao mjeru opreza zbog veza za koje se vjeruje da ih je ovaj čovjek imao''. Policija kaže da za sada nema dokaza koji bi upućivali na poveznicu s pokušajem ubistva bivšeg rusko-britanskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripala nervnim otrovom u Salisburiju. Međutim, ovaj kontekst zasigurno pobuđuje sumnje.

Gluškov je bio saradnik Borisa Berezovskog, ruskog tajkuna i bivšeg saradnika, a potom suparnika ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je također pronađen mrtav 2013. Uprkos sumnjama u vezi njegove smrti, policija je zaključila da je riječ o samoubistvu. 

Berezovski je pronađen mrtav u martu 2013. sa šalom omotanim oko vrata u kupaonici luksuzne vile u Askotu, bogatom engleskom gradu blizu kraljičina dvorca Vindsor, zapadno od Londona. 

Šezdesetsedmogodišnji tajkun bio je jedan od najmoćnijih Rusa nakon pada Sovjetskog Saveza. Zvali su ga "Kremaljskim kumom", prije nego što je 2000. pobjegao u London nakon svađe s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Gluškov je radio za rusku zrakoplovnu kompaniju "Aeroflot" i za proizvođača automobila LogoVAZ u vlasništvu Berezovskog. Godine 1999., kada su se Berezovski i Putin politički razišli zbog optužbi ruskog oligarha na račun budućeg ruskog predsjednika, Gluškov je optužen za pranje novca i pronevjeru. Osuđen je, a iz zatvora je izašao nakon pet godina. 

Kao i Berezovski, Gluškov je u Velikoj Britaniji dobio politički azil, koji je zatražio zbog straha da će opet biti zatvoren. Godine 2011. je svjedočio u tužbi koju je Berezovski podnio protiv drugog poznatog ruskog oligarha Romana Abramoviča, koji je ostao u dobrim odnosima s Putinom. 

Gluškov je u svom svjedočenju optužio Kremlj da ga je praktički uzeo za taoca kako bi natjerao Berezovskog da proda svoj udio u televizijskoj postaji ORT. A u razgovoru za "The Guardian" prije nekoliko godina utvrdio je da je "siguran da je Boris (Berezovski) ubijen", pozivajući se na "informacije koje nisu objavljene u medijima". 

- Boris je zadavljen. Ili je to napravio sam ili uz nečiju pomoć. Ali ne vjerujem da je to bilo samoubistvo. Previše smrti (ruskih emigranata) se dogodilo - rekao je tada Gluškov. A sada je i sam završio na sve dužem popisu ruskih disidenata koji završavaju mrtvi ili teško povrijeđeni u sumnjivim okolnostima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.