PROBLEMI

Turbulentan ljubavni život Stivena Hokinga: U našem braku uvijek nas je bilo četvero

AFP

Dnevnik.hr

14.3.2018

U dobi od 76 godina, rano jutros preminuo je Stiven Hoking (Stephen Hawking). Jedan od najvećih naučnika današnjice zadužio je svijet svojim otkrićima na području kosmologije i kvantne gravitacije. Njegov naučni rad oduvijek je bio u prvom planu, no medije je posebno intrigirao i njegov privatni život. Osim naučnim radom, Hoking je pažnju privlačio i svojim ljubavima.

Njegovo srce, još tokom fakultetskih dana, zarobila je studentica Džejn Vajld (Jane Wilde), koju je Hoking kasnije i oženio 1965. godine. U braku su bili 30 godina, a u tom periodu postali su i roditelji troje djece Roberta, Lusi (Lucy) i Timotija (Timothy). Njihov idiličan odnos iz mladenačkih dana narušila je amiotrofična lateralna skleroza (ALS) zbog koje je Stiven s godinama postao u potpunosti ovisan o svojoj supruzi. Uz brigu o Stivenu, ali i troje djece, Džejn je došla do ruba. Izmorena od svega, predložila je suprugu da angažiraju studente koji bi im pomagali oko svakodnevnih poslova.On je na to pristao, a Džejn je konačno odahnula. Konačno je imala vremena za sebe i svoje hobije. Počela je pjevati u crkvenom horu, ne sluteći da će joj se upravo tamo dogoditi nova ljubav. Zaljubila u orguljaša Džonatana Hejlera Džounsa (Jonathan Heyller Jones), a svoje osjećaje prema drugom muškarcu nije skrivala od još uvijek zakonitog supruga. Uprkos saznanju da voli drugog, kako ne bi razorili porodicu, Stiven i Džejn ostali su zajedno. No, problemi su postajali sve veći.

- Prava je istina da su u našem braku bila četiri partnera. Stiven i ja, njegova bolest i fizika. Izuzmete li bolest, još uvijek se borite s fizikom. Gospođa Ajnštajn (Einstein) je upravo fiziku navela kao glavni razlog njihova razvoda - kazala je Džejn u jednom od intervjua za ''The Guardian''.

Nakon što se Hoking suočio s planetarnom slavom zbog koje su ga mediji opsjedali, teret popularnosti Džejn je teško podnosila, problemi su bili sve veći, a sve je kulminiralo definitivnim krahom ljubavi.

Slavni naučnik ostavio je suprugu zbog njegovateljice Ilejn Mejson (Elaine Mason), koju je nedugo nakon razvoda oženio. Ubrzo nakon vjenčanja pojavile su se glasine da ona zanemaruje i fizički zlostavlja nepokretnog supruga, a nekoliko puta zbog toga je pokrenuta i policijska istraga.

Deset godina kasnije uslijedio je razvod od njegovateljice, a Hoking se opet zbližio sa Džejn, koja je njihov odnos opisala u autobiografiji ''Glazba koja pokreće zvijezde''. 

U njoj je svog, tada već bivšeg, supruga opisala kao egoistu, manipulatora i tiranina. 

- Postojala su dva Stivena: jedan je bio wunderkind poznat u javnosti, koji je savladao ALS i putovao svijetom. Drugi je bio Stiven u kućnoj atmosferi, gdje nas je njegova bolest gurala u našu vlastitu crnu rupu - piše Džejn u svojoj knjizi koja je 2014. ekranizirana. 

Film "Teorija svega" privukao je veliku pažnju javnosti naročito nakon što je Eddie Redmayne osvojio Oscara za ulogu Hawkinga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.