NAUČNIK

Ovako je Hoking govorio tokom agresije na BiH: Napad na Sarajevo je okrutnost

Piše: Avaz.ba

14.3.2018

Najpoznatiji fizičar na svijetu Stiven Hoking (Steven Hawking) rano jutros preminuo je u svom domu u Kembridžu u Engleskoj.

Osim što je bio veliki naučnik, poštovan širom svijeta, Hoking je bio i humanista, a posebno je to pokazao tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Poznati bh. režiser Haris Pašović je tim povodom na svom Facebook profilu podsjetio na humanost Hokinga i podizanje glasa protiv opsade Sarajeva.

- Napad na Sarajevo uporedio je s minhenskim sastankom 1938., nakon koga je uslijedio Drugi svjetski rat. U poruci Festivalu MES, napisao je: "Napad na Sarajevo je okrutnost koja ne smije biti dopuštena u svijetu koji za sebe tvrdi da je civiliziran. Veoma sam razočaran reakcijom zapadnih vlada. Ovo je skoro isto tako loše kao i Minhen. Šaljem svoje najbolje želje i podršku građanima Sarajeva. Stiven Hoking, 4.6.1993. – napisao je Pašović na Facebooku.

Bio je pop-kulturna ikona, a o njemu je bivši američki predsjednik Barak Obama rekao: 

- Iz njegovih kolica, poveo nas je na putovanje u najudaljenije kutke svemira. U tom poduhvatu, on je pokrenuo našu maštu i pokazao nam snagu ljudskog duha.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.