POBJEDNIK

Demokrata Lemb objavio pobjedu

Lemb: U blagoj prednosti u izbornom disktriktu u kojem je Tramp pobijedio 2016. godine

S. NUMANOVIĆ

14.3.2018

Kandidat Demokratske partije SAD Konor Lemb (Conor Lamb) objavio je da je pobijedio republikanskog izazivača Rika Sakonea (Rick Saccone) u utrci za poslanika u Predstavničkom domu američkog parlamenta.  

Kako prenose mediji, Lemb tvrdi da je pobjednik u jednom od izbornih distrikta u saveznoj državi Pensilvaniji. Osvojio je, kako prenose mediji, 700 glasova više u području gdje je aktuelni predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) 2016. godine glatko porazio Hilari Klinton (Hillary Clinton). 

Tijesna razlika

Novinari upozoravaju da je pobjeda pod velikim upitnikom, ne samo zbog malog broja glasova u korist Lemba već i zbog puno nevažećih glasačkih listića. 

Oni najavljuju da će proces konačne verifikacije izbora trajati dugo, da će se najvjerovatnije ići u detaljno prebrojavanje svih listića, ali da i to ukazuje da su Republikanci „na stabilnom putu gubljenja podrške glasača“.

Upravo ta tvrdnja zvono je za uzbunu stranke iz koje dolazi i sam predsjednik SAD.

Amerika se suočava s međuizborima u novembru, kada će se popunjavati veliki broj upražnjenih mjesta u oba doma američkog parlamenta, a Republikanci su već izgubili dio pozicija. S ubjedljive većine u gornjem domu – Senatu, došli su na tek dva poslanika više, dok im se snažna većina u Predstavničkom domu sve više topi.

Da je republikanski kandidat u Pensilvaniji u zaostatku, znalo se i davno prije izbora. Tramp je čak dva puta dolazio na izborne skupove Sakonea, snažno ga podržavao, ali to nije osiguralo pobjedu. I sam tijesni rezultat, težak je udarac i Trampu i Republikanskoj stranci.

To ističe i prvi čovjek Demokrata u Parlamentu SAD Ben Rej Ludžan (Ray Lujan). On je čestitao Lembu na pobjedi nad Sakoneom i poručio da „ishod treba prestraviti Republikance“.

Pobijedit ćemo

Sakone je svojim biračima poručio da on „ne odustaje od borbe koja će trajati danima“.

- Na kraju ćemo mi biti pobjednici – istaknuo je on, priznavši da njegov protukandidat ima više glasova.

Lemb, star 33 godine, bivši je tužilac i marinac, dok je Sakone služio u ratnom zrakoplovstvu SAD, prije nego je postao poslanik Republikanaca.

Izbori u Pensilvaniji obavljeni su nakon što je poslanik Tim Marfi (Murphy), inače član Republikanske stranke, podnio ostavku suočen s optužbama za seksualno uznemiravanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.