REAKCIJE

Od Evropske unije zatražena veća zaštita novinara

Index.hr

14.3.2018

Povodom ubistva slovačkog novinara Jana Kucijaka (Kuciak), 61 organizacija civilnog društva iz Evrope i svijeta pozvala je Evropski parlament da podrži zaštitu prava na pristup informacijama i zaštiti korisnike tog prava.

Organizacije civilnog društva uputile su pismo Evropskom parlamentu u kojem zahtijevaju veću sigurnost za one koji koriste pravo na pristup informacijama u svjetlu vijesti da je Jan Kucijak vjerovatno ubijen, jer se bavio istraživačkim novinarstvom i zato što su njegovi zahtjevi za pristup informacijama navodno proslijeđeni objektu njegovog istraživanja.

U pismu, poslanom uoči današnje rasprave svakom od 751 člana Evropskog parlamenta, podsjeća se da je pravo na pristup informacijama temeljni alat za borbu protiv korupcije i kršenja ljudskih prava, a za zaštitu vladavine zakona, prenosi Index.hr.

Stoga organizacije pozivaju na djelovanje koje će garantirati okruženje u kojem će se pravo na pristup informacijama moći konzumirati bez straha, te jačanje pravnog okvira u svim evropskim državama, uključujući mjere za zaštitu identiteta podnosilaca zahtjeva za pristup informacijama.

- Ovo je drugo ubistvo novinara u Evropskoj uniji u posljednjih šest mjeseci i ukazuje na to da je sloboda izražavanja i informiranja ugrožena u evropskom prostoru, te da je potrebna njihova snažnija zaštita - rekla je Helen Derbišir (Darbishire), izvršna direktorica organizacije "Access Info Europe".

Organizacija "Access Info Europe" i "Organised Crime and Corruption Reporting Project" (OCCRP) identificirali su brojne primjere dostavljanja novinarskih zahtjeva trećim stranama, a neki su navedeni i u članku o ubistvu Jana Kucijaka.

Pomenute organizacije u pismu poručuju da je nepostojanje zakona i drugih propisa koji bi zabranili i kaznili ovakvo postupanje povod za iznimnu zabrinutost, te ističu da identiteti tražitelja zahtjeva trebaju biti javno otkriveni samo onda kada postoji preči javni interes da to bude učinjeno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.