UBISTVO NOVINARA

Fico spreman odstupiti, pod jednim uvjetom

Blic.rs

14.3.2018

Premijer Slovačke Robert Fico poručio je danas da je spreman podnijeti ostavku ako predsjednik te zemlje Andrej Kiska ne prihvati da trenutna koalicija može nastaviti u postojećem sastavu do isteka mandata bez prijevremenih izbora, javlja BBC

- Danas sam predsjedniku ponudio da podnesem ostavku. Ako prihvati, spreman sam sutra napustiti funkciju - rekao je Fico. 

Napomenuo je da već može predstaviti kandidata iz svoje partije za premijersku poziciju.

Ovo saopćenje došlo je dok Slovačku potresaju nemiri nakon ubistva novinara Jana Kucijaka (Kuciak) i njegove vjerenice. Kucijak je ubijen dok je istraživao korupciju u vladi.

Prije dva dana, ministar unutrašnjih poslova Slovačke Robert Kalinjak podnio je ostavku na funkciju, nakon antivladinih protesta organiziranih širom zemlje, poslije ubistva istraživačkog novinara.

Na protestima širom zemlje demonstranti su zahtijevali temeljnu istragu Kucijakovog ubistva i njegove vjerenice, ubijenih 25. februara u svom stanu.

Prije nego što je ubijen, Kucijak je radio na priči o utjecaju italijanske mafije u Slovačkoj, kao i o mogućim vezama mafije sa saradnicima bliskim Ficu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.