HOLIVUD Holivudska zvijezda o preminulom profesoru

Redmejn: Stiven je bio najzabavniji čovjek kojeg sam ikad sreo

Vijesti.me
14.03.2018 21:36

Holivudska zvijezda Edi Redmejn (Eddie Redmayne), koji je osvojio Oskara glumeći najpoznatijeg fizičara na svijetu Stivena Hokinga (Stephen Hawking) u filmu "Teorija svega“, oprostio se od "najzabavnijeg čovjeka kojeg je ikada sreo“.

Profesor Stiven Hoking preminuo je danas u 77. godini života u svom domu u Kembridžu, u Velikoj Britaniji. Kako je saopćila njegova porodica, Hoking je preminuo mirno, okružen najbližima.  

- Izgubili smo jedan zaista sjajan um, zadivljujućeg naučnika i najzabavnijeg čovjeka kojeg sam ikada imao prilike da upoznam. Saučešće njegovoj porodici - rekao je Redmejn, piše britanski Telegraf.

Redmejn je ranije izjavio da je upoznavanje sa Hokingom bio jedan od najbitnijih trenutaka u njegovom životu.

Kada je Stiven pogledao film, rekao sam: "Veoma sam nervozan, molim te mi reci šta misliš" -   rekao je glumac.  

Redmejn je dodao da je Hoking bio jako prijatan nakon filma. Fizičar je u objavi na svom profilu na Facebooku pohvalio glumca.  

- Mislim da me je Redmejn veoma dobro odglumio u filmu "Teorija svega". Proveo je dosta vremena sa pacijentima koji boluju od amiotrofne lateralne skleroze da bi mogao da bude autentičan. U nekim trenucima sam čak pomislio da sam to ja. Gledanje filma me je natjeralo da razmislim o svom životu - napisao je tada Hoking.

Iako sam onesposobljen, bio sam veoma uspješan u svom radu. Bio sam i do Antarktika i do Uskršnjeg ostrva, i u podmornici i u prostoru nulte gravitacije. Nadam se da ću jednog dana otići i u svemir. Imao sam priliku da kroz svoj rad saznam kako univerzum funkcionira, ali bi univerzum bio prazan bez ljudi koje voliš - dodao je. 

NA VRH