SVIJET

Sudbine prostitutki iz susjedstva: Otpadaju im komadići tkiva, imaju gangrene, razne povrede...

Dnevnik.hr

15.3.2018

Imaju djecu od različitih očeva, nesretne, disfunkcionalne porodice s vrlo lošim materijalnim statusom. Dosta njih je i nepismeno, priča o uličnim prostitutkama u Srbiji Bojana Sekulić-Stanković iz srbijanskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Blic" je proveo istraživanje kako funkcionira ulična prostitucija u Beogradu.

Bojana Sekulić-Stanković iz srbijanskog Ministarstva unutrašnjih poslova rekla je da postoje tradicionalna mjesta na kojima se te žene, ali i muškarci transvestiti, okupljaju godinama - čim padne mrak.

Dodala je kako se prostituciji odaju zbog djece, droge ili životne egzistencije. Rade, kaže, danas za sutra, a njihove sudbine uglavnom su tužne i strašne.

- One imaju zdravstvenih problema. Većina njih ovisna je o psihoaktivnim supstancama. Imaju djecu od različitih očeva, nesretne, disfunkcionalne porodice s vrlo lošim materijalnim statusom. Štaviše, dosta njih je i nepismeno - pojasnila je Sekulić-Stanković, koja kaže da se ona i njene kolege trude da tim ženama, pored primjenjivanja zakona, budu i prijatelji i savjetuju im da potraže pomoć u nekima od centara za socijalnu pomoć.

Količina novca koji zarađuju je mala. Od jednog klijenta, prema riječima Sekulić-Stanković, mogu zaraditi najviše 2.500 dinara (oko 20 eura).

Kaže i da većina žena koje se bave uličnom prostitucijom boluje od raznih bolesti.

- Mi nemamo pristup njihovim zdravstvenim kartonima, ali nekada ni to nije potrebno. Otpadaju im komadići tkiva, tkivo odumire, imaju gangrene, raznorazne rane, povrede... - kaže.

Profil ljudi koji koristi usluge ovih žena ne postoji - oni su mladići od 18 godina, ali i stariji muškarci. Također, različitog su imovinskog statusa.

Neke žene na prostituciju su natjerali muževi, koji ih, osim toga, i brutalno tuku.

Većina žena ni nakon hapšenja i pritvora ne odustaje od prostitucije. U cijeloj ovoj mučnoj priči dobro je da se policija dugo nije susrela s maloljetnicama koje se bave prostitucijom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.