OSUDA

Čelnici država: Nervni otrovi prvi put nakon Drugog svjetskog rata iskorišteni u Evropi

Tramp, Makron, Merkel i Mej: Oštro upozorenje Rusiji

S. N.

15.3.2018

Čelnici Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Njemačke i Velike Britanije u zajedničkoj izjavi osudili su Rusiju zbog korištenja nervnih bojnih otrova u Londonu, kada su napadnute dvije osobe.  

- Ruska odgovornost za ovaj akt jedino je logično objašnjenje. Oštro osuđujemo korištenje ovih otrova na tlu Evrope prvi put nakon Drugog svjetskog rata.

Sergej Skripal, za koga se tvrdi da je bio dvostruki agent, te njegova kćerka Julija, 4. marta su napadnuti u Londonu nervnim otrovom, donesenim iz Rusije. Sergej je ubrzo umro, dok je njegova kćerka i dalje u kritičnom stanju u jednoj od bolnica u glavnom gradu Velike Britanije.

Premijerka Tereza Mej (Theresa May) obišla je mjesto gdje se napad desio, te istaknula da ''Rusiju smatra krivom za ovu ludost, lukavost i okrutnost''.

Zvanični London je u prvoj reakciji, nakon trovanja oca i kćerke Skripal, naredio protjerivanje 23 ruskih diplomata.

U zajedničkoj izjavi, prvi ljudi SAD, Francuske, Njemačke i Velike Britanije istaknuli su da se ''radi o napadu na suverenost Velike Britanije, koji je izvela institucija neke države, jasnom kršenju Konvencije o hemijskom oružju, kao i kršenju međunarodnog zakona''.

- Taj akt predstavlja prijetnju sigurnosti za sve nas – istaknuto je. Dodaje se i da je zvanični London ''detaljno brifirao svoje saveznike i da je veoma vjerovatno da je Rusija odgovorna za napad''. 

- Dijelimo procjenu Velike Britanije da ne postoji drugo logično objašnjenje ovog događaja – naglašava se u zajedničkoj izjavi.

Četiri države hitno su pozvale Rusiju da ''odgovori na sva pitanja koja se tiču napada'', te daju sve detalje sadržaja nervnog otrova koji su upotrijebili.

- Naše su brige dodatno pojačane ranijim stalnim neodgovornim ruskim ponašanjem. Pozivamo Rusiju da poštuje obaveze koje je prihvatila, kao članica Vijeća sigurnosti, i da poštuje međunarodni mir i sigurnost – navedeno je u izjavi koju prenosi BBC.

Saopćenje četiri lidera objavila je Bijela kuća na zvaničnoj stranici:

Mi, lideri Francuske, Njemačke, SAD i Ujedinjenog Kraljevstva, strogo osuđujemo napad na Sergeja i Juliju Skripal koji se dogodio u Salisburiju 4. marta 2018. godine.

Zdravstveno stanje britanskog policajca koji je također bio žrtva napada iznimno je teško, a životi mnogih državljana Velike Britanije bili su ugroženi.

Saosjećamo sa svim žrtvama, a zahvalnost izražavamo prema policajcima i službama hitne pomoći za hrabro djelovanje. 

Ovakva upotreba nervnog otrova, razvijenog u Rusiji, predstavlja prvu takvu upotrebu u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Ovo je napad na suverenitet Ujedinjenog Kraljevstva i svaka upotreba nervnog otrova jasna je povreda Konvencije o hemijskom oružju i kršenje međunarodnog prava.

Ovo djelo ugrožava sigurnost svih nas. 

Ujedinjeno Kraljevstvo je detaljno upoznalo svoje saveznike da je vrlo vjerovatno da je Rusija odgovorna za napad. Mi dijelimo uvjerenje Ujedinjenog Kraljevstva da ne postoji drugo objašnjenje, i ocjenjujemo da neuspjeh Rusije da dostavi odgovor vladi Ujedinjenog Kraljevstva dodatno naglašava odgovornost Rusije.

Zahtijevamo od Rusije da odgovori na sva pitanja vezana za napad u Salisburiju. Na Rusiji je sada da Organizaciji za zabranu hemijskog oružja dostavi potpunu verziju ''Norvičok'' programa. 

Naša zabrinutost također je povećana zbog ranijih slučajeva u kojima se Rusija ponijela krajnje neodgovorno. Pozivamo Rusiju da ispuni svoje obaveze kao član Vijeća sigurnosti UN, te da doprinese međunarodnom miru i sigurnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.