SVIJET

Tramp i Mun Džae-in: Sjeverna Koreja će imati bolju budućnost ako prati dobar put

Vijesti.me

17.3.2018

Sjeverna Koreja će imati "bolju budućnost" ako prati "dobar put" ka uklanjanju nuklearnog oružja, ocijenili su jučer u telefonskom razgovoru američki predsjednik Donald Tramp (Trump) i njegov južnokorejski kolega Mun Džae-in (Moon Jae-in), saopćila je Bijela kuća.

Predsjednik SAD je "ponovio kako namjerava da se sastane sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom do kraja maja" i zajedno s južnokorejskim predsjednikom izrazio "oprezan optimizam oko nedavnog razvoja događaja", navodi se u saopćenju.

U razgovoru su dvojica predsjednika, koji se trebaju odvojeno sresti sa sjevernokorejskim liderom, narednih mjeseci, razgovarali o tekućim naporima da se pripreme njihovi budući kontakti sa Sjevernom Korejom, navela je Bijela kuća.

Oni su istaknuli značaj da se izvuku lekcije iz grešaka iz prošlosti i obavezali su se da "u bliskoj koordinaciji održe maksimalni pritisak na sjevernokorejski režim", dodala je Bijela kuća. 

- Samo konkretna djela, a ne riječi bit će ključ za postizanje trajnog oslobađanja Korejskog poluotoka od nuklearnog oružja - smatraju dva predsjednika.

Kriza vezana za nuklearne ambicije Pjongjanga imala je spektakularan obrt prošle sedmice. Poslije više mjeseci eskalacije sa SAD, Kim Jong-un je tokom sastanka sa južnokorejskim predstavnicima rekao da je spreman održati historijski samit s Donaldom Trampom, i da razgovara o denuklearizaciji s Amerikancima.

Američki predsjednik je odmah prihvatio ponudu za razgovor, ali za sada Sjevernokorejci nisu ništa saopćili. Ponudu je Trampu prenio južnokorejski izaslanik koji je razgovarao sa Kim Jong-unom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.