OTKRIVAO INFORMACIJE

Endrju MekKejb dobio otkaz

S. N.

17.3.2018

Ministar pravde SAD Džef Sešn (Jeff Sessions) dao je otkaz nekadašnjem direktoru FBI-ja Endrjuu MekKejbu (Andrew McCabe), javili su američki mediji.

Otkaz mu je uručen sinoć, po lokalnom vremenu, nakon što je Ministarstvo pravde utvrdilo da je u više navrata dostavljao informacije medijima.

MekKejb je oglašen krivim jer nije sarađivao s istražiteljima koji su istraživali aktivnosti FBI-ja prije predsjedničkih izbora 2016. godine.  

U izjavi za medije, Sešn je naveo i da je istraga otkrila da je nekadašnji direktor, iako pod zakletvom, medijima u više navrata otkrivao povjerljive materijale.

- Očekuje se da se svaki uposlenik FBI-ja povinuje najvišim standardima poštenja, ljudskosti i odgovornosti - naveo je ministar pravde u svojoj izjavi.  

Otkaz je došao samo nekoliko dana prije nego je MekKejb trebao otići u penziju. Taj čin će mu drastično smanjiti penziju, koju je zaradio nakon 21 godine rada u ovoj obavještajnoj službi SAD.

Sam MekKejb je medijima saopćio da je "devastiran".  

- Ovo je težak lični udarac koji sam dobio. Posljedice osjeća i moja porodica. No, odluka ministra će se, prije ili kasnije, morati posmatrati u širem kontekstu. Čvrsto sam uvjeren da se radi o nastojanjima, koja traju već duže vrijeme, da se potkopa moj kredibilitet. I to samo zato što sam radio na istrazi o ulozi Rusije u našim izborima prije dvije godine. Sva saznanja koja sam dobio upućuju me da sadašnja administracija ima krivice u ovom slučaju - naveo je on.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.