AMERIKA

Florida: Inžinjer upozorio na pukotine u mostu, ali poruku niko nije čuo

B92

17.3.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Foto: AFP

Inžinjer je ostavio glasovnu poruku dva dana prije rušenja mosta u Majamiju, u kojoj je upozorio da su pronađene pukotine na jednom kraju mosta.

Međutim, tu poruku niko nije preslušao, saopćio je zvaničnik odjeljenja za saobraćaj na Floridi.

Zvaničnik je rekao da je govorna pošta preslušana tek poslije kolapsa, jer su radnici, prema ugovoru, bili izvan kancelarije kada je poruka ostavljena, prenose američki mediji.

Vlasti na Floridi saopćile su u petak, dan poslije rušenja mosta, da su se poslije "stres testa" olabavile sajle o kojima je visio pješački betonski most težak 950 tona.

U toj nesreći je najmanje šest osoba izgubilo život, a timovi pažljivo rasklanjaju ruševine, jer se vjeruje da ima još žrtava.

Dan uoči pada izveden je takozvani "stres test".

Senator Marko Rubio (Marco) na Twitteru je napisao da je građevinska firma koja je bila angažirana naložila da se sajle, koje su se usljed testa olabavile, zategnu, nakon čega se most srušio.

Most je izgrađen prije sedam dana za samo šest sati relativno novom, ali popularnom metodom.

Metoda se zove "ubrzana konstrukcija mosta", a nastala je na Međunarodnom univerzitetu Floride početkom 2010. godine.

Prema riječima očevidaca, vozila su se zaustavila pred semaforom jučer u ranim popodnevnim satima, kada je most nad njima počeo da se urušava.

Navodi se da je vrijednost mosta 14,2 miliona dolara, on povezuje naselje Svitvoter s kampusom Međunarodnog univerziteta u Majamiju, a zvanično je trebalo da bude otvoren sljedeće godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.