ISTRAGE

Crna Gora: Pet osoba osumnjičeno za terorizam

CdM

18.3.2018

Uprava policije, u saradnji s Tužilaštvom Crne Gore, provodi dvije akcije usmjerene na identificiranje osoba koje pomažu ratnicima u Siriji. Akcijama je obuhvaćeno pet osumnjičenih da vrbuju džihadiste, finansiraju ih ili na bilo koji način pomažu pripadnicima "Islamske države" na ratištima.  

- U oblasti borbe protiv terorizma provode se predmeti "Atendant" u odnosu na tri crnogorska državljanina za koja postoji sumnja da vrbuju, pomažu, finansiraju odlazak crnogorskih državljana u strane oružane formacije u Siriji i u odnosu na koja postoje osnove sumnje da vrše krivično djelo učestvovanje u stranim oružanim formacijama iz čl. 449b KZ CG i "Planer" u odnosu na dva crnogorska državljana za koja postoji sumnja da vrbuju, pomažu, finansiraju odlazak crnogorskih državljana u strane oružane formacije u Siriji - navodi se u Izvještaju o realizaciji Akcionog plana za provođenje Strategije razvoja Uprave policije za 2017. godinu, piše CdM. 

Osim identificiranja i procesuiranja osumnjičenih za pomoć džihadistima i njihovo vrbovanje, policija i Tužilaštvo provode istraživanja na identificiranju osoba povezanih s terorizmom i ekstremizmom na teritoriji Crne Gore. 

Tako su službenici Sektora kriminalističke policije otkrili određen broj pripadnika i sljedbenika selafizma, koji kroz razne oblike djelovanja ekstremnog prakticiranja vjere, podrške formiranju "kalifata" u Siriji, ali i podrške džihadu, utječu na radikalizaciju i proces razvoja nasilnog ekstremizma.

Da se crnogorski državljani bore na ratištima u inozemstvu, najčešće u Siriji, dokazuje i to što je jedan dio zarobljen, a nekoliko njih je i stradalo boreći se za "Islamsku državu". Neki od crnogorskih državljana nalaze se čak i na snimcima na kojima "Islamska država" šalje prijeteće poruke da neće stati sa napadima, a jedan crnogorski državljanin nalazi se i na snimku pogubljenja.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.