SVIJET

Grčka uputila prijedloge za novo ime Makedonije: Gornja ili Nova Makedonija

Vijesti.me

20.3.2018

Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Kocijas (Nikos Kotzias) pred odlazak u Skoplje izjavio je da je Makedoniji već poslan tekst s grčkim prijedlozima novog imena te države, prenosi agencija Tanjug.

- Pripremili smo tekst s našim prijedlozima u cijelosti, kako u odnosu na otvorene probleme koje imamo s Bivšom Jugoslovenskom Republikom Makedonijom (BJRM), tako i o budućoj agendi o saradnji koja će donijeti koristi za obje zemlje - rekao je Kocijas za grčku državnu televiziju ERT.

Kako su jučer prenijeli grčki mediji, prijedlog Atine napisan je na 20 stranica sa 55 paragrafa o svim otvorenim pitanjima u vezi s novim imenom Makedonije.

Mediji su naveli da se u tom prijedlogu spominju dva moguća rješenja - Gornja Makedonija i Nova Makedonija, s tim da je ovaj prvi prijedlog, kako se pretpostavlja, izvjesniji od drugog.

Iako predstavnici obje strane tvrde da pregovori napreduju dobro i da se rješenje novog imena očekuje do ljeta, u grčkoj vladi ne postoji potpuna saglasnost u vezi sa tim pitanjem, a makedonski premjer Zoran Zaev je nedavno izjavio da, ako dođe do zajedničkog prijedloga, pitanje je kako će to prihvatiti građani Grčke i Makedonije.

Za danas je najavljen susret grčkog premijera i lidera Sirize Aleksisa Ciprasa i koalicionog partnera u vladi Panosa Kamenosa, koji predvodi stranku Nezavisni Grci, a kao teme njihovog razgovora su, osim imena Makedonije, pomenuti problemi u vezi s dvojicom grčkih vojnika koji se nalaze u zatvoru u Turskoj i pitanjem problematičnog vlasnika grčkog fudbalskog kluba PAOK, koji je nedavno na teren istrčao s pištoljem za pojasom.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.