OPTUŽBE

Abas optužio Hamas zbog ubistva premijera Hamdalaha

Fena / WAFA

Fena

20.3.2018

Palestinski predsjednik Mahmud Abas (Mahmoud Abbas) optužio je Hamas na sastanku palestinskog rukovodstva u Ramalahu da je odgovoran za pokušaj ubistva premijera Ramdi Hamdalaha (Hamdallaha) i šefa obavještajne službe Madžida Faradža (Majid Faraj) u Gazi prošle sedmice, tvrdeći da je odlučio poduzeti nacionalne, zakonske i finansijske mjere kako bi kaznio Hamas zbog tog čina.

Abas je izjavio da ne želi kazniti palestinski narod, ali da mora poduzeti akciju protiv Hamasa, koji vlada Gazom i odbija dopustiti palestinskoj vladi da tu vlada.

- Odlučio sam da poduzmem nacionalne, zakonske i finansijske mjere kako bih zaštitio naš nacionalni projekt. Nikada nismo razmišljali da kaznimo nijednog palestinskog građana, niti u Zapadnoj obali niti u Gazi. Mi, međutim, moramo reći gdje leži greška i gdje je kriminal. Ovakva situacija je neprihvatljiva - izjavio je Abas.

On je optužio Hamas da sabotira sve napore na pomirenju, rekavši da, ili će palestinske vlasti preuzeti nadležnost nad svime u Gazi, ili Hamasove de facto vlasti ostaju potpuno odgovorne.

- Učinili smo sve što je u našoj moći da pomirenje uspije, ali je nažalost rezultat davanja ovlasti vladi nula. Naporno smo radili šest mjeseci i nismo dobili ništa, nismo dobili vladu, nismo ni prelaze, sigurnost, ništa. To je licemjerno. Oni ne žele pomirenje - kazao je Abas.

- Ne postoje dvije strane te podijele, postoji samo jedna strana koja primjenjuje nelegalnu de facto situaciju - izjavio je palestinski čelnik, dodajući da je ishod pregovora o pomirenju pokušaj ubistva Hamdalaha i Faradža.

Kazao je da neće čekati na Hamasovu istragu pokušaja ubistva "jer znamo da oni, Hamas, stoje iza toga". Dodao je i da pokušaji ubistva nisu novost za Hamas, čija je istorija puna takvih činova, upozoravajući da posljednji pokušaj neće proći bez reakcije.

Abas je kazao da Hamas i američki predsjednik Donald Tramp (Trump) sarađuju u uništenju palestinskog nacionalnog projekta nezavisnosti, jer žele posebnu državu u Gazi.

Kazao je da SAD podržavaju podjelu između Zapadne obale i pojasa Gaze jer ne žele palestinsku državu. Dodao je da Trampovo priznanje Jerusalema kao izraelske prijestonice i prekid pomoći agenciji za pomoć palestinskim izbjeglicama UNRWA ima za cilj uništiti palestinske aspiracije ka državnosti i nezavisnosti.

Kritizirao je i američkog ambasadora u Izraelu, Davida Fridmana (Friedman), tvrdeći da je on doseljenik koji podržava naselja kada je izjavio da Izrael gradi na svojoj zemlji a ne na okupiranim teritorijama.

- On je doseljenik, i šta bismo drugo očekivali od njega - izjavio je Abas, opisujući Fridmana.

Kazao je da će palestinsko čelništvo raspravljati o tim temama i odlučiti o narednim koracima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.