KRIMINAL

Zatvori u Evropi su prepuni, najgore stanje u Mađarskoj i Makedoniji

BiH nije dostavila podatke

S. N.

21.3.2018

Zatvori u 47 država Evrope, koje su članice Vijeća Evrope, prepuni su, upozorava posebno istražno tijelo ove najstarije asocijacije na našem kontinentu.

Prema detaljnom izvještaju, koju je jučer objavljen, tokom prošle godine zatvoreno je skoro 2,5 miliona ljudi. Novu 2017. godinu iza rešetaka dočekalo je blizu 1,7 miliona ljudi. U prosjeku, oni u zatvoru provedu 8,5 mjeseci.

Najgore stanje je u Mađarskoj i Makedoniji. U tim državama na 100 kreveta spavaju 132 zatvorenika.

Srbija se spominje među zemljama koje su u odnosu na 2016. za 6,6 posto povećali broj zatvorenika. U toj kategoriji prednjače ipak, Bugarska i Turska s oko 10 posto uvećanja broja uhapšenih.

Podataka za Bosnu i Hercegovinu, Lihtenštajn, Rusiju i Ukrajinu nema u najnovijoj studiji Vijeća Evrope jer ove države nisu odgovorile na upitnike iz Strazbura ili su dostavile informacije da nemaju sistem za praćenje broja zatvorenika.

Kradljivci prednjače među zatvorenicima, a odmah iza njih su dileri drogom.

Čak trećina zatvorenih, iza rešetaka evropskih zatvora je dok čeka početak suđenja.

Studija Vijeća Evrope donosi i podatak da zatvorenik dnevno, u prosjeku, svaku od država koja je učestvovala u ovom projektu, košta čak 51 euro.

Iz Vijeća Evrope podsjećaju da se godišnje iz budžeta evropskih država na zatvorenike potroši između 18 i 25 milijardi eura.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.