KAZAHSTAN Ruska svemirska letjelica

Dva Amerikanca i Rus poletjeli iz Kazahstana na međunarodnu svemirsku stanicu

Index.hr
21.03.2018 21:11

Ruska svemirska letjelica s posadom koju čine dva Amerikanca i jedan Rus poletjela je u srijedu navečer s kozmodroma u Bajkonuru u Kazahstanu na dvodnevno putovanje do međunarodne svemirske stanice (ISS).

U letjelici su ponijeli i nogometnu loptu koja bi trebala biti korištena u utakmici koja će se igrati na otvaranju Svjetskog nogometnoj prvenstva u Rusiji ove godine, prenosi Index.hr.

U Sojuzu MS-08 nalaze se američki astronauti Dru Festel i Ričard Arnold i ruski kozmonaut Oleg Artemijev, zapovjednika broda. Trebali bi na ISS-u provesti pet mjeseci.

Njihovim dolaskom broj ljudi na ISS-u bit će šest, jer su na svemirskoj postaji već Amerikanac Skot Tingl, Japanac Norišige Kanai i Rus Anton Skaplerov, koji se tamo nalaze četiri mjeseca.

Plan je da Skaplerov, koji će se vratiti uoči početka nogometnog prvenstva koje se igra u junu i julu, sa sobom na Zemlju vrati i loptu.

Svemirska stanica, koja se kreće na visini od oko 400 kilometara, omogućuje naučnicima da vrše eksperimente koje bi bilo nemoguće provesti na Zemlji.

NA VRH