SPOR

Makedonija priprema plan "B" za ulazak u NATO

Srna

22.3.2018

Rješenje o nazivu Makedonije je sve dalje i to postaje jasno svima u Skoplju, Atini i Briselu, zbog čega se priprema plan "B" za ulazak Makedonije u NATO, piše danas grčki dnevnik "Efimerida".

Dobro informirani diplomatski i politički izvori tvrde da su EU i NATO, a posebno Alijansa, pripremile "bajpas" ako ne bude riješen spor u vezi s nazivom s kojim bi Makedonija bila primljena u NATO.

Postoje dvije opcije - specijalni odnos s Makedonijom ili prijem u NATO pod priznatom referencom Bivša jugoslovenska republika Makedonija (BJRM) s fusnotom da, kada se dogovori novi naziv, zemlja će biti oslovljavana tako, prenose skopski mediji.

U prilog tvrdnji grčkog dnevnika je i posljednje istraživanje prema kojem se više od polovine Grka ili 56,5 posto protivi terminu Makedonija u ime BJRM, 38,5 je za kompromisno rješenje, a četiri posto je saglasno s bilo kojim nazivom.

U Skoplje danas popodne stiže šef grčke diplomatije Nikos Kocijas (Kotzias). 

Moskva je prije dva dana direktno upozorila Makedoniju na sigurnosne posljedice eventualnog članstva u NATO.

Nova runda pregovora o nazivu Makedonija, u prisustvu posrednika UN Metjua Nimica (Matthew Nimetz), s makedonskim ministrom vanjskih poslova Nikolom Dimitrovim i šefom grčke diplomatije Nikosom Kocijasom bit će održana u Beču, 30. marta.

Naziv Makedonija, posebno poslije raspada Jugoslavije 1991. godine, postao je predmet rasprave između Atine i Skoplja. Ključni grčki argument je da korištenje naziva Makedonija predstavlja "sigurnosnu prijetnju", jer Grci tako nazivaju svoju sjevernu oblast. 

Pregovori o pronalasku rješenja spora između Skoplja i Atine u vezi s nazivom Makedonija vode se od 1992. godine.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.