FACEBOOK

Mark Zakerberg priznao greške i izrazio žaljenje

Agencije

22.3.2018

Vlasnik Facebooka Mark Zakerberg (Zuckerberg) prekinuo je šutnju, te izrazio žaljenje i priznao greške nakon višednevne polemike oko nedozvoljene upotrebe ličnih podataka miliona korisnika te društvene mreže što je učinila britanska kompanija "Cambridge Analytica".

- To je predstavljalo zloupotrebu vrlo važnog poverenja i duboko mi je žao zbog onoga što se desilo. Naša odgovornost je da učinimo da se to ne ponovi - rekao je Zakerberg za televiziju CNN.

On je također rekao da je spreman da svjedoči pred američkim Kongresom.

Dok se skandal oko iskorištenih podataka Fejsbuka razbuktavao posljednjih dana Zakerbeg je šutio prije nego što je prekinuo šutanje preko objave na svojoj Facebook stranici. On je tu priznao "greške" i svoju odgovornost za ono što se desilo sa Fejsbukom ali se tada još nije izvinio. Njegov broj dva, Šeril Sandberg (Sheryl) je ubrzo zatim izrazila "žaljenje" zbog tog događaja.

Zakerberg je obećao i da će ograničiti pristup ličnim podacima aplikacijama treće strane, kao ona koja je upotrebljena u skandalu koji je potresao tu društvenu mrežu, i da će te aplikacije podrobno provjeravati. On je također obećao da će obavijestiti sve korisnike čiji podaci su mogli da budu upotrijebljeni bez njihovog odobrenja.

Skandal je izbio kada je otkriveno da su privatni podaci 50 miliona korisnika Fejsbuka dospjeli u ruke kompanije za podatke "Cambridge Analytica" koja je povezana s izbornim štabom predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump).

"Cambridge Analytica" koristila je aplikaciju koju je razvio ruski profesor koji predaje na Kembridžu i u Sankt Peterburgu Aleksandar Kogan. 

Facebook je saopćio ranije da je 2015. godine saznao da je Kogan podatke dao ovoj kompaniji i da je tada potvrdio da su lični podaci bili izbrisani, što se pokazalo netačnim.

Advokatske kancelarije u Americi objavile su da su podnijele grupne tužbe u ime građana i akcionara Facebook, a pokrenuta je kampanja da korisnici treba da prestanu da koriste Facebook (#deletefacebook).

Akcije Facebooka znatno su pale prethodnih dana ali su jučer počele da se oporavljaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.