ODLUKE

Kanađani ukidaju termine "otac" i "majka" u službenim formularima

Večernji list/Agencije

22.3.2018

Kanada je odlučila termine "otac" i "majka" zamijeniti sa "roditelji" u službenim formularima, a ima namjeru i iz službene korespondencije izbaciti upotrebu termina "gospodin" i "gospođa", osim ako to osoba sama ne zatraži.

- Kanadska vlada je odlučila staviti neutralan rod u sve svoje obrasce. Ta je odluka donesena jer dosadašnji formulari nisu prilagođeni današnjim prilikama - rekao je Metju Filion (Mathieu), portparol Ministarstva porodice.

Čitav slučaj počeo je u januaru kada je homoseksualni par u Novoj Škotskoj htio izvaditi iskaznicu socijalnog osiguranja za svoje dijete za koju su trebali odrediti ko je otac, a ko majka, pojasnio je glasnogovornik.

Od sada će se samo tražiti imena roditelja.

Kada se radi o pisanoj korespondenciji, kanadska Vlada neće više počinjati dopise s "Gospodine" ili "Gospođo".

- Više nema roda, pisma se jednostavno šalju na ime osobe - pojasnio je Filion.

U telefonskim razgovorima, uposlenici državnih institucija morat će početi razgovor pitanjem kako osoba želi da joj se obraća, objasnio je glasnogovornik ministarstva.

Te mjere dio su politike liberalne Vlade premijera Džastina Trudoa (Justin Trudeau) kojoj je jedan od prioriteta borba za jednakost spolova na državnom i na međunarodnom nivou.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.