ČESTITKA Analitičari smatraju da je ovaj skandal teško narušio kredibilitet američkog predsjednika

Tramp: Mediji su poludjeli, Obama je čestitao Putinu svojevremeno

Fena

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) izjavio je kako Rusija može pomoći u rješavanju mnogih pitanja, uključujući krize u Siriji, Ukrajini, Sjevernoj Koreji, Iranu, borbi protiv terorista ISIL-a, pa čak i nadolazećoj utrci u naoružavanju.

Tramp je sinoć posredstvom Twittera odgovorio na kritike zvaničnika i javnosti koji osuđuju njegov telefonski poziv i čestitku koju je uputio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu nakon nedjeljne izborne pobjede.

Podsjetivši da je i bivši američki predsjednik Barak Obama (Barack) svojevremeno na isti način čestitao Putinu na izbornoj pobjedi, Tramp je kazao da su u njegovom slučaju mediji lažnih vijesti poludjeli.

- Željeli su da mu oderem kožu, ali prevarili su se. Slaganje s Rusijom i drugima je dobra stvar, a ne loša - poručio je Tramp, prenosi TRT.

Također je kazao da je i bivši američki predsjednik Džordž Buš (George W. Bush) pokušao uspostaviti dobru saradnju s Rusijom, ali da za to nije imao "pametne" savjetnike. Dodao je da je isto pokušao i njegov prethodnik Obama i tadašnja šefica Stejt departmenta Hilari Klinton (Hillary Clinton), ali da ni oni nisu imali dovoljno energije i hemije za to.

Mediji su jučer objavili zabilješke napravljene za predsjednika Donalda Trampa uoči njegovog razgovora s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, na kojima je pisalo "NE ČESTITATI!".

Tramp je potpuno ignorirao zabilješke saradnika i toplo čestitao ruskom lideru izazvavši kritike ne samo svojih savjetnika, republikanaca, nego i Velike Britanije koja je ušla u žestoku diplomatsku ofanzivu zbog napada nervnim gasom na bivšeg špijuna Sergeja Skripala (Sergei) i njegovu kćerku, a koji se pripisuje Moskvi.

Navodno je Trampu savjetovano da uopće ne zove Putina nakon pobjede na izborima koje je ruska opozicija okarakterizirala namještenim.

"The Washington Post" je objavio kako je osoblje izričito savjetovalo Trampu da ne čestita Putinu i da osudi napad nervnim gasom na bivšeg ruskog špijuna i njegovu kćerku u Velikoj Britaniji. Tramp ih očito nije poslušao.

Analitičari smatraju da je ovaj skandal teško narušio kredibilitet američkog predsjednika, a istovremeno je ojačao predsjednika Rusije.

Neimenovani zvaničnici su potvrdili AFP-u da je istraga za "krticom" u toku.

Više o temi Donald Tramp

NA VRH

Podijeli članak na