BEOGRAD

Srbija ustupila Francuzima Aerodrom Nikola Tesla na 25 godina

CDM

22.3.2018

Ugovor o koncesiji beogradskog Aerodroma Nikola Tesla na 25 godina potpisan je danas sa francuskom kompanijom "Vansi erports", u prisustvu premijerke Srbije Ane Brnabić i ministara.

Ukupna nominalna vrijednost transakcije je oko 1,46 milijardi eura, a tu spadaju jednokratna naknada, minimalne godišnje koncesione naknade i kapitalna ulaganja.

Ugovor u Palati Srbija potpisali su potpredsjednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, glavni izvršni direktor Vansi koncesija i predsjednik "Vansi erportsa" Nikola Notbar, Masimo Bruco iz kompanije "Vansi erports Srbija" i v.d. generalnog direktora Aerodroma Nikola Tesla Saša Vlaisavljević.

Ugovor o koncesiji na 25 godina obuhvata finansiranje, upravljanje, održavanje, proširenje i nadogradnju postojećeg aerodromskog terminala i poletno-sletne staze.

"Vansi Aerodromi" ponudio je jednokratnu koncesionu naknadu u iznosu od 501 milion eura. Isplata će se vršiti kroz dividendu, i to Srbiji 417 miliona eura i malim akcionarima 84 miliona eura.

Tokom perioda trajanja koncesije bit će plaćana godišnja koncesiona naknada. Minimalna koncesiona naknada po godini se kreće između 4,4 miliona eura i 15,1 miliona eura.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.