PROTESTI Otkazano 30 posto letova

Štrajkovi u Francuskoj: „Pucanj upozorenja“ za Makrona

Fena
22.03.2018 18:55

(Foto: AFP)

Saobraćajne vlasti u Francuskoj su navele da je 30 posto letova u i iz Pariza otkazano, a samo 40 posto brzih vozova i polovina regionalnih linija je aktivno zbog štrajka radnika protiv reformi koje uvodi predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron), javlja AFP.

I državni službenici su danas štrajkovali širom države tvrdeći da je ovo samo „pucanj upozorenja“ za Makrona. Štrajkovi su izazvali probleme za stotine hiljada putnika. Mnoge škole, vrtići i biblioteke su zatvorene, dok je i odvoz smeća u velikom dijelu zemlje poremećen. 

- Vlada mora više obratiti pažnju i vidjeti stvarnost – rekao je jedan od sindikalnih čelnika Žan-Klod Maili (Jean-Claude Mailly).

Demonstracije su do sada najteži test za Macrona koji je pokrenuo reformu državnih željeznica i javne uprave. Hiljade državnih službenika je već bilo jednom u štrajku protiveći se planovima za ukidanje 120.000 radnih mjesta u periodu od pet godina, kao i zamrzavanju plaća. 

Snažni francuski sindikati su često primoravali vlade da odustaju od politika, ali Makron i njegovi ministri poručuju da neće odustati. Posljednje ankete pokazuju da javnost podržava velikim dijelom ukidanje nekih privilegija uposlenih u javnom sektoru.

Više od 140 skupova je održano u Francuskoj, a popodne je počeo protesti skup u Parizu.

NA VRH