FSO

Putinovi "duhovi": Najtajnija od svih ruskih službi ima sve ovlasti, a nikome ne polaže račune

Tportal.hr

24.3.2018

Federalna služba osiguranja (FSO) smatra se najtajnijom ruskom državnom organizacijom, zatvorenijom od FSB-a, a koja je zadužena za direktno osiguranje predsjednika Vladimira Putina.

Jedna od najmoćnijih ruskih tajnih službi nastala je iz Devetog direktorata nekadašnjeg KGB-a, koji je naslijedila Federalna služba sigurnosti (FSB), čiji su glavni zadaci kontraobavještajna djelatnost, unutrašnja i granična sigurnost, protuterorizam, špijunaža, nadzor te istraživanje najtežih oblika kriminala.

Federalnoj službi osiguranja je osnovni zadatak osiguravanje ruskog predsjednika Vladimira Putina, a koliko je taj odjel zatvoren za javnost, ponajviše govori podatak da je spriječen bilo kakav pristup informacijama o toj službi pa se sva saznanja o FSB-u temelje na pretpostavkama.

Prema ustroju i pravilima službe, FSO nije dužan obavještavati javnost o svojim operacijama, a ono malo informacija koje se objave uglavnom su tek nadopune postojećih. Zato se operativce FSO-a naziva ''duhovima''.

Temelje najtajnije ruske sigurnosne službe postavio je KGB-ov veteran, general Aleksandar Koržakov, kojeg je naslijedio dugogodišnji čelnik FSO-a, general Jevgenij Murov, Putinov kolega iz razdoblja u kojem su obojica radila za nekadašnji KGB. Nakon što se umirovio Murova je naslijedio njegov zamjenik, general Dmitrij Kočnjev.

Prema pretpostavkama, FSO ima desetak hiljada pripadnika, a znatan je broj onih koji za službu rade u potpunoj tajnosti. Valja napomenuti da pripadnici te službe kontroliraju i tzv. čeget–aktovku, u kojoj se nalaze upute i kontrole za rusko nuklearno naoružanje.

Iako je primarni zadatak odjela predsjednikovo osiguranje, njegovi pripadnici brinu se za sigurnost sudaca, ministara, visokih zvaničnika, a nerijetko i zaštićenih svjedoka.

Ruski mediji pišu kako FSO u svojim redovima ima najmanje dva Putinova dvojnika koji se koriste za potrebe egzibicija kojima je sklon ruski predsjednik, poput uranjanja podmornicom, pilotiranja avionom i sličnih aktivnosti koje bi mu mogle ugroziti život.

Identitet pripadnika FSO-a drži se u najstrožoj tajnosti, iako ruski mediji pišu kako su agenti u nekoliko navrata napravili greške postavivši na društvenim mrežama svoje fotografije s velikih događaja na kojima su osiguravali Putina. No te su slike nestale iz javnosti preko noći te ih je nemoguće naći na internetu.

FSO, također, ima ovlasti za prisluškivanje, otvaranje pisama i pošiljaka, privođenja građana, pretresa stanova i oduzimanja vozila, kao i vođenje posebnih dosjea.

Prema pisanju ruskih medija, između FSO-a i FSB-a vodila se nemilosrdna borba za predsjednikovu naklonost, a nakon što je izvojevao pobjedu FSO je preuzeo i kontrolu nad tokovima novca, resursima i imovinom, što je naišlo na velike kritike onih nesklonih Putinu.

Provladini mediji pak o FSO-u pišu hvalospjeve, ističući učinkovitost i dajući mu epitet najmoćnije državne organizacije iz sjene.

Temelj učinkovitosti odjela bazira se na prokušanim metodama KGB-a, za koji niko nije bio nedodirljiv, pa mnogi visoki zvaničnici žive u stalnom strahu od službe, dok o opoziciji ne treba ni govoriti.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.