Asanž o aferi Facebook: Obrisao sam nalog, Zakerberg je megalomanijak

Blic.rs
24.03.2018 17:46

Osnivač Wikileaksa Džulijan Asanž (Julian Assange) objavio je na Twitteru da je obrisao svoj Facebook nalog, rekavši da je osnivač Mark Zakerberg (Zuckerberg) "megalomanijak" koji svoje korisnike naziva glupacima. 

- Upravo sam obrisao svoj Facebook nalog. Zapravo ga nikada nisam ni imao. Prijatelji ne ubacuju svoje prijatelje u ogromnu bazu obavještajnih podataka, koju kontrolira megalomanijak koji naziva svoje korisnike glupacima - napisao je Asanž na Twitteru, prenosi Blic.rs.

Kompanija Facebook izgubila je više od 58 milijardi dolara tržišne kapitalizacije, odnosno vrijednosti ove društvene mreže zbog skandala o curenju korisničkih podataka u koji je umiješana kompanija "Kembridž analitika".

Svjetski mediji su izvijestili tokom protekle sedmice da su podaci 50 miliona korisnika Facebooka bez njihovog znanja i odobrenja poslani kompaniji "Kembridž Analitika", koja ima politički centar za podatke i koja je radila na izbornoj kampanji predsjednika Donalda Trampa (Trump) 2016. godine.

Facebook je optužen za upad u podatke korisnika, što ta mreža negira.

Zakerberg se za sada nije oglasio po tom pitanju, uprkos pozivu koji su mu uputili parlamentarci iz Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije. 

NA VRH