GLOBUS

Asanž o aferi Facebook: Obrisao sam nalog, Zakerberg je megalomanijak

Blic.rs

24.3.2018

Osnivač Wikileaksa Džulijan Asanž (Julian Assange) objavio je na Twitteru da je obrisao svoj Facebook nalog, rekavši da je osnivač Mark Zakerberg (Zuckerberg) "megalomanijak" koji svoje korisnike naziva glupacima. 

- Upravo sam obrisao svoj Facebook nalog. Zapravo ga nikada nisam ni imao. Prijatelji ne ubacuju svoje prijatelje u ogromnu bazu obavještajnih podataka, koju kontrolira megalomanijak koji naziva svoje korisnike glupacima - napisao je Asanž na Twitteru, prenosi Blic.rs.

Kompanija Facebook izgubila je više od 58 milijardi dolara tržišne kapitalizacije, odnosno vrijednosti ove društvene mreže zbog skandala o curenju korisničkih podataka u koji je umiješana kompanija "Kembridž analitika".

Svjetski mediji su izvijestili tokom protekle sedmice da su podaci 50 miliona korisnika Facebooka bez njihovog znanja i odobrenja poslani kompaniji "Kembridž Analitika", koja ima politički centar za podatke i koja je radila na izbornoj kampanji predsjednika Donalda Trampa (Trump) 2016. godine.

Facebook je optužen za upad u podatke korisnika, što ta mreža negira.

Zakerberg se za sada nije oglasio po tom pitanju, uprkos pozivu koji su mu uputili parlamentarci iz Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.