NA NEUTVRĐEN NAČIN

Pudždemon iz Finske pobjegao u Belgiju

Index.hr

24.3.2018

Bivši predsjednik katalonske vlade Karles Pudždemon (Carles Puigdemont) napustio je Finsku gdje mu je u subotu prijetilo hapšenje, na osnovu zahtjeva iz Španije, rekao je zastupnik u finskom parlamentu Miko Karna (Mikko).

Kao član finskog parlamenta i jedan od Pudždemonovih domaćina u Finskoj mogu potvrditi da je Pudždemon noćas napustio Finsku na neutvrđeni način uputivši se prema Belgiji", naveo je Karna u emailu za agenciju Reuters. 

Pudždemon je u Španiji optužen za pobunu i organiziranje referenduma o nezavisnosti suprotnog španskom ustavu. 

Finska je ranije saopćila da je primila međunarodni uhidbeni nalog te da će početi s postupkom kada njena policija pronađe Pudždemona. 

Poždemonov advokat Hume Alonso - Kueviljas (Jaume Alonso-Cuevillas) rekao je za "Catalunya Radio" da će se njegov klijent pojaviti pred policijom u Finskoj. Pudždemon je prošle sedmice dobio poziv za učešće na događajima u glavnom finskom gradu Helsinkiju. 

Nakon što je 27. oktobra u katalonskom parlamentu izglasana uspostava nezavisne republike Katalonije, Pudždemon je otišao u Belgiju odakle vodi međunarodnu kampanju. On je jedan od 25 katalonskih dužnosnika kojima prijete višegodišnje zatvorske kazne u Španiji.

Od odlaska u Belgiju boravio je u Danskoj, Švicarskoj i Finskoj.

Ukupno sedam katalonskih dužnosnika, optuženih u Španiji je u inozemstvu, od čega njih pet u Belgiji, a dvoje u Švicarskoj. U petak je u Švicarsku došla Marta Rovira, zastupnica stranke za nezavisnost Katalonska republikanska ljevica (ERC), nakon što se odbila pojaviti pred istražnim sudijom u Madridu.

Od ranije se u Švicarskoj nalazi Ana Gabrijel (Anna Gabriel), bivša zastupnica katalonske antikapitalističke stranke CUP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.