BRISEL

Skandal u EU zbog imenovanja Junkerovog savjetnika na važnu poziciju

Fena

25.3.2018

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker) se našao u središtu skandala zbog načina na koji je njegov najbliži savjetnik postao generalni sekretar državne službe Evropske unije u kojoj radi više od 30.000 ljudi, piše AFP. 

Bivši Junkerov šef kabineta Martin Selmair (Selmayr) je imenovan na dužnost, a Evropski parlament je zatražio istragu, jer je Selmair prvo imenovan za zamjenika generalnog sekretara, a onda je generalni sekretar iznenada odlučio otići u penziju, pa je Junkerov savjetnik zauzeo njegovo mjesto. Sve to se događalo na jednoj sjednici Evropske komisije u februaru ove godine.

Brisel je objavio saopćenje i odgovor parlamentarcima u kojem kaže da je sve urađeno po zakonu i uz saglasnost svih evropskih komesara i predstavnika država članica. Komisija je potvrdila da je znala za namjere o penzionisanju te da je Junker to rekao svom savjetniku. Međutim, odbacili su optužbe da je sve isplanirano.

Komisija tvrdi da Junkerov savjetnik još nije promoviran na višu poziciju u službi te da je pristao i na nižu plaću. Evropski ombudsmen je primio žalbe na ovaj postupak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.