ŠPANIJA

Barcelona: U sukobima policije i demonstranata povrijeđeno oko 100 osoba

Vijesti.me

26.3.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Najmanje 100 osoba je povrijeđeno i tri su uhapšene u sukobima policije i demonstranata zbog hapšenja smijenjenog katalonskog lidera Karlesa Pudždemona (Carles Puigdemontu) Njemačkoj. 

Katalonska policija saopćila je da su demonstranti pokušali da se probiju do sjedišta predstavnika španske vlade u Barceloni. U sukobima su povrijeđena četiri policajca, dodaje se u saopćenju.

Regionalne hitne službe navode da je u sukobima s policijom povrijeđeno 46 demonstranata u Barceloni, prenose Vijesti.me.

Njemačka policija uhapsila je Pudždemona dok se vraćao iz Finske za Belgiju, na osnovu međunarodnog naloga za hapšenja koji je Španija izdala u petak.

On mjesecima živi u egzilu u Belgiji, a u Finskoj je bio u četvrtak i petak na sastanku s lokalnim poslanicima i na seminaru na Helsinškom univerzitetu.

Vrhovni sud Španije podigao je u petak protiv 13 katalonskih političara, među kojima je i Pudždemon, optužnice za pobunu zbog njihovog pokušaja da proglase nezavisnost Katalonije.

Sud je izdao međunarodne naloge za hapšenje šest bivših katalonskih zvaničnika koji su pobjegli iz Španije, uključujući Pudždemona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.