ISTRAŽIVANJE

Naučnici upozoravaju: "Otok smeća" u Tihom okeanu 16 puta veći nego što se mislilo

Index.hr

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu "Scientific Reports" pokazalo je da količina mikroplastike u pacifičkoj zoni između Kalifornije i Havaja "eksponencijalno" raste, prenosi ''Independent''. 

Na području Tihog okeana, poznatom kao "veliki pacifički otok smeća", pluta oko 80.000 tona plastike, što je 16 puta više od prijašnjih procjena.

Naučnici iz fondacije "Ocean Cleanup" do te su procjene stigli na temelju analize zračnih fotografija i otpada ulovljenog u mreže na tom području, prenosi Index.hr. 

"Otok" se nalazi između Kalifornije i Havaja i najveća je od pet okeanskih akumulacijskih zona na kojima se zbog struja nakuplja otpad.

Prema istraživačima, otok smeća zauzima površinu od 1,6 miliona kvadratnih kilometara i ukupno sadrži 1,8 milijardi čestica raznih veličina, a 99 posto otpada čini plastika.

Naučnike posebice brine činjenica što se među otpadom "eksponencijalno povećava" količina mikro-plastike, to jest sićušnih komadića plastike manjih od pet milimetara. Istraživanje je pokazalo da se količina mikro-plastike u zoni utrostručila od 1970-ih godina.

Tri-četvrtine otpada u toj zoni ipak čine veći komadi plastike, a od toga gotovo polovicu čine mreže za ribolov.

Više o:

Havaji Tihi okean
NA VRH

Podijeli članak na