NAJAVE

U znak solidarnosti s Velikom Britanijom: Zapad protjeruje ruske diplomate

London je već protjerao 23 ruskih diplomata

S. N.

26.3.2018

Najmanje stotinu ruskih diplomata moglo bi danas dobiti "izgon" iz ambasada širom zapadnog svijeta, najavljuju mediji.

List ''Politico'', pozivajući se na diplomatske izvore, javlja da će barem 10 država Evropske unije te Sjedinjene Američke Države objaviti broj diplomata Ruske Federacije koji će morati kući.

Akcija se provodi u znak solidarnosti s Velikom Britanijom, u kojoj je početkom ovog mjeseca izvršen napad bojnim otrovima.

U mjestu Salisburi ubijen je dvostruki agent Sergej Skripal, a njegova kćerka Julia i lokalni policajac u životnoj su opasnosti.

Zvanični London optužio je Rusiju da stoji iza ovog napada. Temelje za tu tvrdnju našli su ne samo u tome da je Sergej bio oštri kritičar Putina već i vrsti nervnog otrova koja je korištena. To oružje, zabranjeno po međunarodnim zakonima, proizvodi se jedino u Rusiji.

Evropska je unija krajem prošle sedmice povukla svog ambasadora "na konsultacije" iz Moskve, a London je prethodno naložio da 23 ruska diplomata moraju napustiti Veliku Britaniju.

Rusija je ismijala britanske tvrdnje o napadu, ali je kao odgovor na akcije Londona najavila izgon barem 20 britanskih diplomata.

Lideri SAD, Francuske i Njemačke u zajedničkoj izjavi, početkom prošle sedmice, izrazili su punu podršku i solidarnost Londonu, a iz administracija iz Vašingtona, Pariza i Berlina najavljene su i konkretne akcije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.