GLOBUS

Austrija u šoku, ministrica prije izbora bila bioenergičarka

CDM

26.3.2018

Ranije zanimanje nove ministrice privrede Austrije Margarete Šrambek (Maragerete Schrambock) izazvalo je buru, budući da je prije ove funkcije radila kao bioenergičarka.

Ministrica, koja je članica Narodne partije Austrije (OVP), imala je prijavljenu firmu kao bioenergetičar, pa je, između ostalog, imala odobrenje da radi rašljama i drugim rekvizitima na uklanjanju loše energije u tijelu ili otkrivanju voda.

Pojedini mediji sada se pitaju je li takvo zanimanje moguće usaglasiti s novom funkcijom, pa tako bečki dnevnik "Kronen Zeitung" navodi da je Šrambek imala odobrenje za rad kao bioenergetičar od 1. novembra 2010. do 5. januara ove godine. 

Kabinet ministrice potvrdio je vjerodostojnost dokumenta koji je objavio "Kronen Zeitung", dodajući da je dozvola za rad važila samo do stupanja na novu dužnost u vladi.

Neposredno prije nego što je izabrana na funkciju u vladi Šrambek je bila direktorica u austrijskom telekomunikacionom operateru A1.

- Dozvolu za rad kao bioenergetičar izvadila je samo zato što je to lično interesiralo, ali tim poslom se nikada nije bavila - naveli su u njenom kabinetu.

Austrijski mediji veoma su „osjetljivi“ na bioenergetičare otkad se saznalo da su bečke vlasti angažirale jednog bioenergetičara i platile mu ogromnu sumu za učešće u projektu izgradnje Kliničkog centra sjever (KHN).

Taj bioenergetičar dobio je, naime, 95.000 eura za „energetsko čišćenje placa“, na kojem se gradi bolnica, kao i zaštitu od „vanjskih utjecaja“, a ta je afera kasnije dovela do brojnih smjena u nadležnim institucijama grada Beča.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.