EU

Engleski jezik nestaje iz upotrebe

Bild: Koristiti francuski jezik

S. N.

26.3.2018

Ako je suditi po raspoloženju poslanice Evropskog parlamenta Dominike Bild (Dominique Bilde), engleski jezik bi trebalo "protjerati“.  

Ova poslanica iz Francuske, izabrana ispred ekstremno desne Nacionalne fronte, stava je da bi francuski jezik trebao početi dominirati institucijama Evropske unije.

Bild je, naime, uputila pitanje Evropskoj komisiji u kojem želi znati kada će ovo tijelo početi promovirati francuski jezik kao službeni.

Istakla je i da institucije Unije moraju početi isticati zahtjev da se u javnu službu moraju primati osobe koje dobro govore francuski.

Upozoravajući Brisel da EU ima tri radna jezika – francuski, njemački i engleski – navela je da je ovaj posljednji maternji za svega 13 posto stanovnika EU. Ispred njega su njemački i francuski.

- S odlaskom Velike Britanije iz EU, maternji jezik onih koji govore engleski u EU sa 13 past će na jedva 1 posto. Engleski je postepeno počeo dominirati kao radni jezik EU nakon što je došlo do velikog proširenja 2004. godine za 10 novih članica koje su s područja istočne Evrope – navela je ona u svom pitanju.

Dodala je i da je tokom nekoliko proteklih godina predominacija engleskog otišla toliko daleko da su francuski i njemački praktično „pobrisani“.

 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.