IZBORI Iznio podatke agencije "Aldo Data Analytics"

Ivo Belet upozorio Evropljane: Rusija se snažno miješala u izbore u Italiji

S. N.
26.03.2018 14:02

Foto: Belet: Nužna zajednička akcija EU

Rusija je lažnim informacijama preplavila Italiju u vrijeme kampanje za nedavno održane opće izbore, upozorio je poslanik Evropskog parlamenta Ivo Belet.  

Iznoseći podatke agencije "Aldo Data Analytics", on je naveo da je Kremlj, koristeći svoje medijske servise, posebno agenciju Sputnjik te TV stanicu Russia Today, „sistemski trovao medijski prostor, plasirajući vijesti na italijanskom jeziku, koje su onda masovno distribuirane preko društvenih mreža“.

Mjesecima su lažne vijesti o migrantima dominirale italijanskom scenom. One su činile više od dvije trećine svih tvitova emitiranih u Italiji u to vrijeme. Zanimljivo je da je sve emitirano s nekoliko lažnih, automatiziranih kompjuterskih profila.

Belet je istakao i da je ovakvo djelovanje tipično za ruski način provođenja operacija miješanja u izborne kampanje zapadnih država i da se slično desilo čak i u SAD za vrijeme predsjedničkih izbora u toj zemlji prije dvije godine.

On je pozvao na zajedničku akciju država članica EU da bi se oduprle negativnom ruskom utjecaju i procijenio da nijedna država Unije sama ne može parirati Rusiji u njenom plasiranju lažnih vijesti.

NA VRH