DIPLOMATSKI RAT

SAD i 14 zemalja EU protjerale ruske diplomate

S. N./Agencije

26.3.2018

- Sjedinjene Američke Države danas će protjerati 48 ruskih diplomata. Mi ćemo, također, od ruskih vlasti zatražiti zatvaranje konzulata u Sijetlu do 2. aprila ove godine. Danas smo, odvojeno od ovih mjera, počeli proces protjerivanja 12 špijunskih operativaca iz Misije Ruske Federacije UN-a u Njujorku. Oni su zloupotrijebili američko gostoprimstvo i njihove vize, na osnovu kojih su boravili na tlu SAD – objavio je Stejt department.  

Mjera je, kako je istaknuto, poduzeta i u znak solidarnosti s Velikom Britanijom. Ova je država 4. marta bila napadnuta nervnim otrovima. Žrtve su bili dvostruki agent Sergej Skripal, koji se sklonio u London, njegova kćerka Julija i lokalni policajac.

Velika Britanija optužila je Rusiju za napad, a solidarsnot s njom pokazale su SAD i EU.

- SAD pozivaju Rusiju da prihvati odgovornost za akciju koju je poduzela 4. marta u Londonu i pokažu svijetu da je u stanju poštivati međunarodne standarde i obaveze, kao članica Vijeća sigurnosti, s obavezom poštivanja i podržavanja međunarodnog mira i sigurnosti.

Pored SAD, kako bi pokazale solidarnost s Velikom Britanijom, od jutros su ruske diplomate protjerane iz čak 14 zemalja EU.

Njemačka je protjerala četvoricu ruskih diplomata, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova i dodalo da je ovo akt solidarnosti s Britanijom, koja optužuje Moskvu za trovanje bivšeg sovjetskog agenta nervnim otrovom.

- Danas smo protjerali četvoricu ruskih diplomata. Poslije napada otrovom u Solsberiju, Rusija i dalje ne sarađuje s istragom - navodi se u saopćenju.

Izvor iz francuske diplomatije rekao je da će vlasti u Parizu protjerati četvoricu ruskih diplomata kao odgovor na trovanje Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije.

Ovaj izvor rekao je da će diplomate dobiti rok od sedam dana da napuste zemlju.

Odluke o protjerivanju ruskih diplomata donijele su još, između ostalih, Češka, Poljska, Litvanija, Estonija, Holandija, Letonija i Danska.

Evropskim državama u ovoj akciji pridružila se i Ukrajina, čiji je predsjednik Petro Porošenko saopćio da će ukrajinsku teritoriju morati napustiti 13 ruskih diplomata zbog slučaja "Skripalj".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.