DIPLOMATSKI RAT Solidarnost s Velikom Britanijom

Ruske diplomate protjerane iz 14 evropskih zemalja

Srna
26.03.2018 15:40

Foto: Ambasada Rusije u Njemačkoj

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk saopćio je danas da je 14 zemalja EU protjeralo ruske diplomate i da se ne mogu isključiti dodatne mjere u narednim danima i sedmicama, uz solidarnosti s Velikom Britanijom povodom slučaja "Skripalj".

Njemačka je protjerala četvoricu ruskih diplomata, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova i dodalo da je ovo akt solidarnosti s Velikom Britanijom, koja optužuje Moskvu za trovanje bivšeg sovjetskog agenta nervnim otrovom.

- Danas smo protjerali četvoricu ruskih diplomata. Poslije napada otrovom u Solsberiju, Rusija i dalje ne sarađuje sa istragom - navodi se u saopćenju.

Izvor iz francuske diplomatije rekao je da će vlasti u Parizu protjerati četvoricu ruskih diplomata kao odgovor na trovanje Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije.

Ovaj izvor rekao je da će diplomate dobiti rok od sedam dana da napuste zemlju.

Odluke o protjerivanju ruskih diplomata donijele su još, između ostalih, Češka, Poljska, Litvanija, Estonija, Holandija, Letonija i Danska.

Evropskim državama u ovoj akciji pridružila se i Ukrajina, čiji je predsjednik Petro Porošenko saopćio da će ukrajinsku teritoriju morati napustiti 13 ruskih diplomata zbog slučaja "Skripalj".

Porošenko je rekao da je odluka donesena "u duhu solidarnosti s britanskim partnerima i transatlantskim saveznicima i u koordinaciji s državama EU".

NA VRH