REAKCIJE

Slovenija nije protjerala nijednog ruskog diplomatu

Fena
26.03.2018 19:44

Slovenija se nije odlučila na izgon nekog od diplomata iz Ambasade Ruske Federacije u Ljubljani zbog slučaja u Salisburiju, potvrdio je u ponedjeljak slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

Od 28 članica EU, u ponedjeljak se njih 14 odlučilo da određen broj osoblja iz ruskih diplomatskih predstavništava proglase nepoželjnim osobama zbog navodne upletenosti ruskih vlasti u napad nervnim otrovom u Velikoj Britaniji, no među njima, kako prenose slovenski mediji, nema Slovenije, Slovačke i Austrije.

Kako je prenijela Slovenska tiskovna agencija STA, ministar Erjavec kazao je da Slovenija danas (u ponedjeljak) nije donijela odluku o eventualnom izgonu ijednog ruskog diplomate jer je potrebno najprije utvrditi što se u spomenutom incidentu u Salisburiju zapravo dogodilo.

- Još je prerano za odgovor kako će Slovenija postupiti u tom slučaju. Mi se pridržavamo stajališta prihvaćenog na nedavnom sastanku Evropskog vijeća, da je potrebno utvrditi što se zapravo dogodilo - kazao je Erjavec, dodavši kako će o tom pitanju vlada raspravljati na svom redovnom sedmičnom sastanku u četvrtak, javila je Hina.

NA VRH