Ambasada Rusije u Zagrebu o protjerivanju ruskog diplomate: Ovo je neprijateljski korak Hrvatske prema Rusiji

REAKCIJE

Ambasada Rusije u Zagrebu o protjerivanju ruskog diplomate: Ovo je neprijateljski korak Hrvatske prema Rusiji

Nakon što je Hrvatska odlučila ispoštovati stav Evropske unije, te donijela odluku o protjerivanju jednog ruskog diplomate, oglasila se Ambasada Ruske Federacije u Hrvatskoj.

- Potez protjerivanja diplomata iz Zagreba smatramo neprijateljskim korakom. Rusija, naravno, neće ostati bez odgovora te će protumjere biti poduzete u najkraćem roku, poručili su danas iz Ambasade Ruske Federacije u Hrvatskoj.

- Izražavamo duboko žaljenje što je hrvatska strana, slijedeći blokovsku solidarnost s pojedinim zemljama EU i NATO-a, donijela žurnu i nepromišljenu odluku, čije će se posljedice negativno odraziti na razvoj naših bilateralnih odnosa, uključujući njihov trgovinsko-privredni dio - kažu iz Ambasade Rusije.

- To je, pogotovo, žalosno jer se dešava u trenutku kada razvoj naše bilateralne saradnje poprima odgovarajuću dinamiku i progresivan karakter.

- Ovaj korak smatramo neprijateljskim i on ne odgovara zadaćama i interesima rusko-hrvatskih odnosa, da ne govorimo o potrazi za krivcima u incidentu koji se dogodio 4. marta u Salisburiju, a istraga tog događaja je pristrana i neobjektivna - zaključuje se u saopćenju.

Osim članica EU protjerivanje su najavile Ukrajina (13 diplomata), Kanada (4 plus odbijanje tri prijave Rusije), Albanija (2), Norveška (1) i Makedonija (1).

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH