TEŠKA VREMENA

Tusk: Evropska unija zabrinuta zbog akcija Turske

AFP

Blic.rs

26.3.2018

Evropska unija zabrinuta je zbog načina na koji turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) poštuje vladavinu prava u Turskoj i zbog njegovih poteza u Siriji i istoku Mediterana, izjavio je večeras predsednik Evropskog vijeća Donald Tusk.

- Naš današnji sastanak pokazao je da dok naši odnosi prolaze kroz teška vremena, u oblastima u kojima sarađujemo, sarađujemo dobro - rekao je Tusk novinarima nakon samita EU-Turska u Varni, prenosi Rojters. 

Prema njegovim riječima, ponovo je potvrđena spremnost EU da očuva dijalog i da radi na prevazilaženju trenutnih problema, sa ciljem "da se razviju potencijali partnerstva".

On je naveo da lideri EU nisu dobili konkretne odgovore od Erdoana na dugu listu svega što ih zabrinjava, uključujući operacije u Siriji i hapšenje novinara.

- Ipak, nadam se da će to biti moguće u budućnosti. Samo napredak u rješavanju ovih problema omogućit će nam da unapredimo odnose EU i Turske, uključujući i proces pristupanja te zemlje Uniji - rekao je Tusk.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.