SVIJET

Njemačka produžila pritvor Pudždemonu

Arhiv

B92

27.3.2018

Državni tužilac njemačke pokrajine Šlezvig-Holštajn Georg Ginte izjavio je da je sud u Nojminsteru zvanično utvrdio identitet Karlesa Pudždemona (Carles Puigdemont) i da je saslušao argumente njegovog advokata koji tvrdi da u španskom zahtjevu za izručenje postoje pravne nedosljednosti, javljaju agencije.

Ginte je rekao da je sud odbacio prijedlog advokata za puštanje na slobodu, ali da se to pitanje može ponovo pokrenuti tokom ekstradicionog procesa, koji je danas zvanično započeo.

Portparol kancelarije državnog tužioca višeg regionalnog suda u Šlezvigu izjavila je jučer da je malo vjerovatno da će njemačke vlasti ove sedmice donijeti odluku o izručenju Pudždemona Španiji.

- Odluka, najvjerovatnije, neće biti donesena prije Uskrsa - rekla je portparol Vibke Hofelner (Hoffelner), prenio je Reuters.

Pudždemon je uhapšen u nedjelju u sjevernoj njemačkoj pokrajini Šlezvig-Holštajn, nedaleko od grada Flensburga, oko sedam kilometara od granice s Danskom. On je odmah zatim smješten u pritvor u Nojminsteru.

Policija je precizirala da je Pudždemona uhapsila saobraćajna policija u prijepodnevnim satima nedaleko od autoputa A7, koji vodi iz Danske u Njemačku.

Pudždemon je, prema tvrdnjama njegovog advokata, u petak napustio Finsku i krenuo za Belgiju, gdje je živio otkad je pobjegao iz Španije da bi izbjegao hapšenje zbog optužbi za pobunu.

Španski vrhovni sud izdao je u petak međunarodni nalog za hapšenje Pudždemona.

U Španiji mu prijeti i do 25 godina zatvora za pobunu i poticanje na pobunu u vrijeme prošlogodišnjeg referenduma o nezavisnosti Katalonije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.