POSJETE

Kim Jong-un doputovao vozom u Peking?

Arhiv

Srna

27.3.2018

Dolazak specijalnog voza u Peking, u rezidenciju koju su ranije koristili zvaničnici Sjeverne Koreje, potakao je špekulacije da je Kim Jong-un doputovao u prvu posjetu Kini kao sjevernokorejski lider.

Kim trenutno planira samite s južnokorejskim predsjednikom Mun Džae-inom i američkim predsjednikom Donaldom Trampom (Trump) do maja.

Nije najavljen sličan sastanak s najvišim rukovodiocima Kine, ali je poznato da je Peking jedan od najvažnijih saveznika Pjongjanga.

Konvoj vozila ušao je sinoć u kompleks državne rezidencije za goste Dijakjutai u Pekingu dok je bila postrojena svečana garda, uz jake mjere osiguranja, prenijele su agencije.

Japanski mediji prethodno su izvijestili da je specijalni sjevernokorejski voz stigao u Peking uz jako osiguranje.

U jutarnjim satima konvoj kineskih automobila napustio je gostinsku rezidenciju i krenuo prema državnim institucijama i dvije gradske željezničke stanice.

Pripadnici policije i specijalnih jedinica bili su raspoređeni u ovom području, a osobe u civilnoj odjeći pokušavale su spriječiti fotografiranje.

Rezidenciju je ranije koristio prethodni sjevernokorejski lider Kim Jong-il.

Zvaničnik kineskog ministarstva vanjskih poslova rekao je na pitanje je li mlađi Kim u Pekingu,da mu "nije poznata takva situacija" i da nema dodatni komentar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.