STAVOVI

EU se podijelila!

Kurz: Interes Austrije je da očuva neutralnost

S. NUMANOVIĆ

27.3.2018

Od 28 država članica Evropske unije njih 11 nije protjeralo ruske diplomate u znak solidarnosti s Velikom Britanijom.

Jedna od država koje još to nisu uradile Irska najavila je da će ubrzo poduzeti mjere „u znak solidarnosti s našim najbližim susjedom''.

Bratislava čeka

Slovačka je istakla da će svoju odluku donijeti nakon ruskog odgovora.

Belgija razmatra da li da protjera nekog od ukupno 140 službenika Kremlja raspoređenih u misijama EU, NATO-a i Ambasadi Rusije u Briselu.

- Nećemo poduzimati nikakve mjere – naveli su kancelar Sebastian Kurz i ministrica vanjskih poslova Austrije Karin Knajsl (Kneissl) u zajedničkoj izjavi.

Dodali su da je u interesu kako njihove države, tako i EU da postoje otvoreni kanali komunikacije prema Rusiji te da je Austrija neutralna država i „graditelj mostova između Istoka i Zapada“. Zapadni mediji ističu da je u vladi Austrije Slobodarska stranka (FPO), koja s partijom Vladimira Putina Jedinstvena Rusija ima i sporazum o saradnji.

Malta, koja je inkasirala milione eura od prodaje pasoša ruskim oligarsima, objavila je da neće protjerivati ruske diplomate. Objasnili su da je razlog za to što u Moskvi imaju malu ambasadu i da bi ruske kontramjere dovele do „faktičkog ukidanja diplomatskih odnosa s Moskvom“.

Bugarska, koja predsjedava EU, sličnog je stava kao i Austrija. S obzirom na to da su na čelu Unije, zvaničnici u Sofiji naglasili su da ih ta pozicija obavezuje na neutralnost. Kao i Malta, istakli su punu solidarnost s Velikom Britanijom.

U Grčkoj, kao i Austriji u vladi je krajnje desničarska stranka koja ima tijesne odnose s Rusijom, zvaničnici su saopćili da „nikada neće sankcionirati članicu Vijeća sigurnosti UN-a“. Dodali su i da bi voljeli vidjeti više dokaza o incidentu u Londonu 4. marta.

Kipar, u čijim bankama su milijarde eura ruskih tajkuna, a zvanična Nikozija inkasira milione i milione eura od prodaje pasoša državljanima Rusije, samo šuti.

Prerano za Ljubljanu

Slovenija je objavila da je prerano da išta uradi o ovom pitanju. Zvanična Ljubljana ne krije da želi bolje odnose s Moskvom i privlačenje ruskog kapitala. Dodaju i da, poput Grčke, žele vidjeti šta je to stvarno bilo u Londonu.

Zapadne države odlučile su se solidarizirati s Velikom Britanijom zbog napada nervnim bojnim otrovom na Sergeja Skripala, dvostrukog agenta koji je prebjegao u Veliku Britaniju. On je od posljedica dejstva otrova umro na licu mjesta, dok su njegova kćerka Julija i lokalni policajac u kritičnom stanju u jednoj od londonskih bolnica. Zvanični London optužio je vlasti Vladimira Putina da stoje iza napada.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.