REAKCIJE

Tereza Mej pozvala na 'dugoročni odgovor" Zapada Rusiji

Fena

27.3.2018

Britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) pozvala je u utorak na "dugoročni odgovor" Zapada na sigurnosnu prijetnju iz Rusije, dok NATO slijedi svoje države članice protjerivanjem ruskih diplomata zbog trovanja dvostrukog agenta u Britaniji.

U najobimnijoj takvoj akciji protiv Moskve od vrhunaca Hladnog rata, Sjedinjene Države i članice EU planiraju protjerati brojne ruske diplomate u akciji protiv Kremlja zbog napada nervnim otrovom na Sergeja Skripala i njegovu kćerku Juliju, za koji optužuju Rusiju.

Rusija, koja negira bilo kakvu povezanost s napadom na Skripale 4. marta, tvrdi da je akcija Zapada "provokativna gesta" i tvrdi da će odgovoriti na nju.

Koordinirana akcija među zapadnim saveznicima smatra se velikom diplomatskom pobjedom za Mej, čija se zemlja priprema da napusti EU.

Obraćajući se danas visokim članovima svoje vlade u Londonu, Mej je izjavila da su zemlje djelovale protiv Rusije ne samo iz solidarnosti nego zbog toga što priznaju prijetnju koju ona predstavlja, prenosi Reuters.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.