REAKCIJE

Ferhofštad želi kombinaciju sankcija i saradnje s Rusijom

Fena

27.3.2018

Vodeći evropski poslanik Gaj Ferhofštad (Guy Verhofstadt) izjavio je u utorak kako želi da EU proširi sankcije protiv Kremlja ukoliko bude neophodno, ali je također insistirao na široj strategiji u odnosima s Rusijom.

Lider parlamentarne grupe ALDE evropskih liberalnih stranaka podržao je protjerivanja ruskih diplomata iz zemalja članica EU, ali je kazao da "to nije dovoljno".

U intervjuu za Associated Press, on je izjavio da su ekonomska saradnja i vizna liberalizacija podjednako bitni, kao i politička akcija protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovih najbližih saradnika.

On je uporedio helsinški proces detanta tokom Hladnog rata kada su kanali komunikacije bili otvoreni uprkos činjenici da su stotine bojevih glava bilo uperene jedne prema drugima.

- Zašto ne uspostaviti veliki ekonomski prostor od Lisabona do Vladivostoka i istovremeno tražiti, zahtijevati promjene u ruskom društvu kako bi primjenjivalo vladavinu zakona, demokratiju i slobodu govora, tako da su političke reforme u Rusiji sukladne ekonomskoj saradnji koju mi nudimo - kazao je Verhofstadt.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.