ŠPIJUNAŽA

Putin nije htio ispuniti posljednju molbu Sergeja Skripala

Independent

28.3.2018

Neposredno prije nego što je otrovan, bivši ruski dvostruki agent Sergej Skripal napisao je Vladimiru Putinu pismo u kojem ga moli da mu dopusti povratak u domovinu, rekao je njegov prijatelj.

Bivši ruski obavještajni oficir, koji je 2010. godine došao u Britaniju kao dio špijunske razmjene, požalio je što je bio dvostruki agent i želio je dobiti oprost kako bi mogao posjetiti svoju porodicu u Rusiji, rekao je Vladimir Timoškov BBC-u.

Skripal i njegova kćerka Julija u kritičnom su stanju nakon što su 4. marta bili otrovani otrovom Novičok. Skripal (66) optužen je da je radio za MI-6 tokom nekoliko godina kad je otkrio imena desetaka ruskih agenata koji su djelovali u Evropi.

Osuđen je na 13 godina najstrožeg zatvora u avgustu 2006. godine, a oslobođen je sporazumom iz 2010. godine, u kojem je 10 ruskih spavača protjerano iz SAD.

Prema riječima gospodina Timoškova, koji je sa Skripalom prijatelj još iz školskih dana, gospodin Skripal nije se smatrao izdajicom jer je on dao zakletvu u službi dok je još bio SSSR.

- Mnogi su ga ljudi izbjegavali. Njegove razredni kolege doživjeli su to kao izdaju domovine - rekao je.

- Godine 2012. nazvao me. Razgovarali smo oko pola sata. Nazvao me iz Londona. Demantirao je da je bio izdajica. Tada mi je rekao da je pisao predsjedniku Putinu, tražeći potpuni oprost i molio ga da mu dopusti posjetiti porodicu u Rusiji, gdje su ostali njegova majka, brat i sva rodbina.

Pokušaj ubistva izazvao je diplomatsku krizu između Rusije i Britanije, koju su saveznici poduprli i prebacili krivnju na Kremlj. Najmanje šest evropskih zemalja razmatra protjerivanja ruskih špijuna nakon što je EU saopćila da će opozvati svog ambasadora u Moskvi. Rusija žestoko odbacuje bilo kakvu odgovornost za incident, dok je u nedjelju Vladimir Čizov, ambasador pri EU, rekao da "s pravnog gledišta ruska država nije imala ništa protiv Skripala".

Ruski ambasador u Velikoj Britaniji Aleksandar Jakovenko poželio je u petak Skripalu i njegovoj kćeri sve najbolje, a uputio je i pismo sa željama za brzi oporavak policajcu Nicku Baileyu iz policijske stanice u Viltširu (Wiltshire), koji je također otrovan jer je u kontakt s Novičokom došao u parku sa Skripalovima, neposredno nakon dojave građana. Policajac Bejli (Bailey), nakon što je otpušten iz bolnice, rekao je da je njegovo iskustvo bilo "sasvim nelogično", piše The Independent.

Ukoliko je Skripal zaista molio oprost od Putina, onda sve to neodoljivo podsjeća na slučaj bivšeg ruskog oligarha Borisa Berezovskog, koji je pronađen mrtav pod sumnjivim okolnostima prije pet godina.

Bio je žestoki protivnik Vladimira Putina. Boris Berezovski bio je matematičar prije nego je shvatio da će se obogatiti tako što će preuzeti kontrolu nad bivšim državnim tvrtkama. Bio je bliski saradnik Borisa Jeljcina, a prvih je godina podržavao i Vladimira Putina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.