OPTUŽBE

Rusija sumnja da je Velika Britanija izvela napad na bivšeg špijuna

Agencije

28.3.2018

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je britanska država izvela napad hemijskim otrovom na bivšega ruskog špijuna na jugu Engleske.

"Analiza svih okolnosti otkriva nezainteresiranost britanskih vlasti za pronalaženje stvarnih motiva i počinilaca zločina", naveli su iz ruskog ministarstva u izjavi.

To "nas dovodi do pomisli o mogućoj upletenosti (u taj zločin) britanskih specijalnih službi", dodaje se.

Bivši špijun Sergej Skripal i njegova kćerka Julija u bolnici su u kritičnom ,ali stabilnom stanju. Pronađeni su bez svijesti na klupi u engleskom gradu Salisburiju početkom marta.

"Britanske vlasti sistematski pokazuju nesposobnost da osiguraju sigurnost ruskim državljanima na njihovu (britanskom) teritoriju, navode dalje u izjavi.

"Očiti primjeri su trovanje bivšega ruskog zaposlenika FSB-a A. Litvninenka, smrt ruskog poslovnog čovjeka B. Patarkacišvilija i A. Perepilihnija pod nerazjašnjenim okolnostima, tajanstveno 'samoubistvo' B. Berezovskog i davljenje njegovog poslovnog partnera N. Gluškova te konačno napad na život i zdravlje S. Skripala i J. Skripal", navodi se u izjavi.

Britanske vlasti navode da su Skripali napadnuti nervnim otrovom ruskog porijekla novičokom. Ruski sud osudio je Skripala za prodaju ruskih državnih tajni Velikoj Britaniji 2006. godine. Razmijenjen je u Velikoj Britaniji četiri godine kasnije. Zapadne zemlje koordinirano su protjerale ruske diplomate zbog napada na Skripala, što bi moglo dovesti do "situacije hladnog rata", upozorio je ruski ambasador Grigori Logvinov u Australiji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.