NJEMAČKA

BKC Frankfurt organizirao "međureligijsku šetnju u Galusu"

B. ŠIŠIĆ

29.3.2018

U okviru projekta "Interreligiöse Wanderungen im Gallus", odnosno "Međureligijska šetnja", BKC (Bošnjački kulturni centar) Frankfurt je upriličio doček i otvorio svoja vrata komšijama pripadnicima drugih vjerskih zajednica koje djeluju u bliskom okruženju.

Građani iz Galusa imali su priliku da se kroz "interreligioznu šetnju" upoznaju s vjerskim zajednicama koje rade i djeluju u njihovom okruženju. Od septembra prošle godine BKC Frankfurt je jedan od organizatora ovoga projekta, čiji je cilj međusobno upoznavanje. Svim zainteresiranim posjetiocima pružena je prilika da u tri različita termina, tokom marta i aprila, posjete vjerske zajednice i njihove objekte.

U Bošnjačkom kulturnom centru su posjetioci imali priliku da se kroz pripremljenu prezentaciju upoznaju s osnovnim segmentima rada BKC Frankfurt i da kroz sliku i riječ, kao i odgovore na postavljena pitanja detaljnije upoznaju vrijednosti koje propagira taj centar, kao i zemlju porijekla BiH. Poslije prezentacije uslijedila je interesantna diskusija, u kojoj su gosti dobili dodatne informacije vezane za rad centra, porijeklo i kulturu. Bila je to, također, prilika da se, uz kolače i kahvu, kao i neformalan razgovor, međusobno upoznaju i zbliže jedni s drugima. Za svakog posjetioca BKC Frankfurt je pripremio svoju brošuru „BKC Frankfurt se predstavlja“ na njemačkom jeziku, kao i ostali propagandni materijal.

Nakon prezentacije i diskusije, gosti su obišli prostorije BKC Frankfurt i imali priliku prisustvovati zajedničkom obavljanju ikindija-namaza.

Bio je to jedan uspješan dan za BKC Frankfurt, koji svojim radom i rezultatima uspješno razbija predrasude i gradi mostove u sredini u kojoj obitava i djeluje.

Ovaj najstariji Bošnjački kulturni centar Frankfurt bio je domaćin i ovogodišnjeg regionalnog takmičenja polaznika mektepske nastave s područja medžlisa Frankfurt, u kojem je učestvovalo 10 od 13 džemata koji pokriva medžlis Frankfurt.

Bila je to lijepa prilika da polaznici mekteba pokažu svoja stečena znanja iz različitih oblasti islamske vjeronauke. Osim toga, polaznici mekteba iz različitih gradova imali su mogućnost da se upoznaju i otpočnu nova prijateljstva.

Ovom prilikom nećemo spominjati imena pobjednika u pet disciplina, koliko je ovogodišnje takmičenje imalo, iz prostog razloga što su svi oni koji su uzeli učešće u takmičenju bili pravi pobjednici.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.