MOĆ TWITTERA

Tramp srušio vrijednost dionica "Amazona" za 30 milijardi dolara

Agencije

29.3.2018

Akcije "Amazona" pale su skoro pet posto, obrisavši više od 30 milijardi dolara tržišne vrijednosti, nakon vijesti da im Donald Tramp (Trump) želi onemogućiti dalji rast.

Naime, akcije su pale nakon što je internet-stranica Aksios objavila da je američki predsjednik Donald Tramp opsjednut najvećim svjetskim maloprodajnim lancem, kome želi da ugrozi rastuću moć.

Tramp želi promijeniti porezni tretman prema "Amazonu", navodi se u izveštaju Aksiosa. To je pitanje koje je predsjednik Amerike pokrenuo još prošle godine, kada je pozvao da se uvedu porezi za internet i online prodavce, iako "Amazon" plaća porez na proizvode koje direktno prodaje kupcima.


Kako navode iz Bijele kuće, predsjednik želi stvoriti jednake uvjete za sva preduzeća.

- On uvijek traži različita rješenja, ali nema nijedno posebno, niti posebnu politiku za neko preduzeće, koja se nalazi na stolu u ovom momentu - navodi portparol Bijele kuće.

Tramp se i privatno žalio na "Amazon", vjerujući da je ova kompanija postala previše moćna. Američki predsjednik je to povezao s privatnim vlasništvom šefa "Amazona" Džefa Bezosa, a navodno prikrivanje te imovine nazvao je "lažnim vijestima" koje se plasiraju u Bezosovim "otpacima", novinama Vašington post, čiji je vlasnik.

Tramp je i u prošlosti kritizirao "Amazon" zbog poreza i radnih mjesta.

Akcije "Amazona" pale su na 1.386 dolara, što je pad od 4,6 posto, a to je gotovo četvrtina vrijednosti ako se uporedi s vrijednošću od prije nekoliko godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.