SLUČAJ "SKRIPAL"

Rusija protjeruje hrvatskog diplomatu

Index.hr

30.3.2018

Rusija je uskratila gostoprimstvo hrvatskom diplomati.

- Slijedom sjednice Evropskog vijeća, održane 23. marta, Republika Hrvatska se, kao i većina država članica EU, solidarizirala s Velikom Britanijom povodom slučaja trovanja bivšeg ruskog obavještajca Sergeja Skripala i njegove kćerke u Salisburiju te je 26. marta uskratila gostoprimstvo jednom diplomati u Ambasadi Rusije u Zagrebu - navodi se u saopćenju.

- Proglašavanjem jednog ruskog diplomate personom non grata, hrvatska Vlada stala je uz saveznike i partnere u EU i NATO i jasno osudila svaku prijetnju međunarodnom pravu te evropskoj i globalnoj sigurnosti - dodaje se. 

Danas je hrvatskom ambasadoru u Moskvi Tončiju Staničiću saopćena odluka Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije o uskraćivanju gostoprimstva jednom hrvatskom diplomati, bivšem funkcioneru Ambasade Hrvatske u Moskvi - piše u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova.

Hrvatska se pridružila SAD, Velikoj Britaniji i još 13 zemalja Evropske unije, koje su odlučile protjerati ruske diplomate kao odmazdu nakon pokušaja ubistva njenog građanina nervnim otrovom 4. marta.  

Ruski ambasador u Hrvatskoj Anvar Azimov oštro je osudio ovaj potez Hrvatske, koji je nazvao “neprijateljskim korakom”. 

- Izražavamo duboko žaljenje što je hrvatska strana, slijedeći u kolosijeku blokovske solidarnosti pojedinačne zemlje EU i NATO-a, donijela hitnu i loše smišljenu odluku, čije će posljedice negativno odjeknuti za daljnji razvoj naših bilateralnih odnosa, uključujući njihov trgovinsko-privredni dio - poručili su iz Ambasade Rusije.

Velika Britanija je objavila da protjeruje 23 ruskih diplomata koje je proglasila prikrivenim obavještajnim agentima. Amerika je objavila da protjeruje 60 diplomata, uključujući 12 iz sjedišta UN-a u Njujorku, te zatvorila ruski konzulat u Sijetlu. Američki dužnosnici za "Politico" su saopćili da je uklonjen “veliki broj neprihvatljivo brojnih ruskih obavještajnih dužnosnika koji borave u SAD”. 

Ukrajina ih protjeruje 13, Kanada, Njemačka, Francuska i Poljska protjeruju po četiri, Litva i Češka po tri, Holandija, Danska, Italija i Španija po dva, a Hrvatska, kao i Mađarska, Latvija, Finska, Švedska, Norveška i Rumunija po jednog.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.